Alkaraz se mučio, ali ipak u finalu Umaga

30.07.2022. | 21:14

Peti teniser svijeta Karlos Alkaraz na korak je od odbrane titule na ATP 250 turniru u hrvatskom Umagu – španski tinejdžer je u subotu u uzbudljivom meču rezultatom 2-1 pobijedio Italijana Đulija Cepjerija, 168. igrača ATP liste.

Po setovima je bilo 7:5, 4:6, 6:3 za tenisera iz Mursije poslije gotovo tri časa tenisa. U finalu će Alkarazu protivnik biti bolji iz duela koji igraju Italijani Janik Siner i Franki Agamenone.

Biće ovo sedmo ATP finale u karijeri za Alkaraza, drugo u dvije nedjelje. Proteklog vikenda je u finalu ATP 500 turnira u Hamburgu takođe igrao protiv Italijana, Lorenca Muzetija, ali je ostao bez trofeja.

Fantastičan meč su publici u Istri pružili Alkaraz i Cepjeri, a u prvom setu viđeni su brejkovi u trećem i osmom gemu – oba gema bila su „maratonska“. Pri vođstvu 5:4 Alkaraz je na Cepjerijev servis proputio tri set-lopte, ali je na 6:5 ipak uspio da dođe do brejka i vođstva 1-0 u setovima, prenosi N1.

U drugom setu nije bilo brejka do desetog gema, kada Italijan na Alkarazov servis koristi prvu set-loptu i poravnava.

U trećem setu je Alkaraz imao dva brejka prenosti (poveo je 3:0), ali tada Italijan vraća meč u egal i sa svoja dva brejka dolazi do 3:3. Međutim, tada je uslijedio pad, a Alkaraz dobija naredna tri gema za novo finale.

ATP turnir u Umagu održava se od 1990. godine kada je premijerno izdanje osvojio Goran Prpić. Igra se na šljaci na otvorenom, a pripada seriji ATP 250.

U 2021. godini osvojio ga je Alkaraz, koji je u finalu bio bolji od Rišara Gaskea. Najuspješniji teniser u istoriji ovog turnira je Karlos Moja, koji ga je osvojio pet puta.