Alkaras više nije broj jedan: Borba za tron se nastavlja sutra

28.01.2023. | 14:25

Najtužniji teniser poslije polufinala Australijskog opena nije nijedan od poraženih polufinalista, nego svjetski broj 1, Karlos Alkaras. Jer rasplet pretposljednje runde donio je najgori scenario za njega.

Ko god da pobjedi u meču za pehare, Španac na novoj ATP listi neće gledati svijet belog sporta sa vrha teniske piramide. Njegova era na svjetskom tronu je okončana poslije 20 nedjelja.

Tako je 19-godišnjem Karlitosu svaka nada da će ostati prvi na reket planete ugašena u najranijem mogućem terminu. Jer on je mogao da nastavi vladavinu samo ako ni Novak Đoković ni Stefanos Cicipas ne osvoji titulu. Njihovim polufinalnim pobjedama, presuđeno je Alkarasu jer bilo ko da pobjedi sutra, njega čeka giljotina. Zato on i jeste najveći gubitnik u australijskom polufinalu.

Tomi Pol i Karen Hačanov, poraženi teniseri u borbi za plasman u finale, kao utjehu imaju da su postigli najveće uspjehe u karijeri na Melburn parku, dok je Alkaras izgubio borbu u kojoj ga je povreda spriječila da učestvuje, što je samo dosolilo ranu.

S druge strane, ako nije izgubio smisao za realnost, svjestan je da je i ovih 20 nedjelja na vrhu bilo poklon sudbine. Da Đoković nije propustio toliko turnira u Americi, da ga Australijanci pre godinu dana nisu na onako podli način spriječili da igra, da ATP nije donio odluku da Vimbldon ne djeli poene, Alkaras nikada ne bi dobio priliku da postane najmlađi broj 1 u istoriji. Pa i da Rafael Nadal nije imao toliko problema u drugoj polovini sezone, to se najvjerovatnije ne bi desilo.

S druge strane, Špancu treba odati priznanje jer od svih ostalih asova, samo je on iskoristio šansu koju je donijela sudbina. S obzirom na mladost – Alkaras je najmlađi teniser u prvih 100 – bilo bi pravo čudo da se jednog dana ne vrati na broj 1. Njegova perspektivnost je nevjerovatna.

Interesantno je da se Karlitos po broju nedjelja na vrhu izjednačio sa Matsom Vilanderom, a zauzima 16. poziciju po dužini vladavine. Samo su još četvorica aktivnih tenisera bili prvi na svijetu, Đoković kao rekorder sa 373 nedjelje, Rafael Nadal na šestoj poziciji sa 209, Endi Mari na 14. sa 41 i Danil Medvedev na 18. sa 16.

Dakle, kralj je mrtav, živio novi kralj! A ko će to biti, saznaćemo sutra. Ako bude Novak, to će mu donijeti 374. nedelju na vrhu i skoro sigurno rušenje apsolutnog rekorda Štefi Graf od 377. Trebaće mu još četiri nedjelje i u tome bi mogao da ga spriječi samo neko ko naniže sve pobjede u tom periodu, a niko od rivala nije u ovom trenutku ni prijavljen za dovoljno turnira. Ali čak i da ne obori odmah rekord, Nole do Rima u maju ne brani nijednu titulu, imaće priliku da zaradi dosta poena.

Ako bude Cicipas, debitovaće na teniskom tronu i postati 29. teniser u istoriji koji je bio na ovoj poziciji.

Bez obzira ko pobjedi u Melburnu, neće imati preveliku prednost nad rivalima. Ako to bude Đoković, imaće 7.070 poena, Alkaras 6.730, a Cicipas 6.195.

Ako trijumfuje Stefanos, imaće 6.995, Karlitos 6.730 a Nole 6.270. Za stabilnu vladavinu biće neophodno još uspjeha.