Ajntraht šokirao Barselonu na “Kamp Nou”

14.04.2022. | 23:05

Najveće iznenađenje četvrtfinala Lige Evrope napravio je Ajntraht iz Frankfurta koji je savladao Barselonu na “Kamp Nou” rezultatom 3:2 (2:0).

Možda sama eliminacija najzvučnijeg imena ovog takmičenja i nije toliko šokantna, koliko jeste način na koji je njemački bundesligaš deklasirao prvog favorita.

Glavni “krivac” za to je srpski reprezentativac Filip Kostić, strijelac dva pogotka i asistent za najljepši gol na meču.

Kragujevčanin će ovo veče pamtiti kao vjerovatno najbolju utakmicu u karijeri. Kako drugačije kategorisati kada Barseloni na njenom stadionu date dva gola uz jednu asistenciju.

Naravno da ovakva simultanka Kostića raduje i Dragana Stojkovića Piksija, kao i sve navijače “orlova”.

Srbija ima Vlahovića, Mitrovića, Tadića, Milinković-Savića, ali i veliku uzdanicu za Katar u vidu sjajnog levokrilnog napadača.

Krenulo je od samog starta potpuno šokantno, penalom za Ajntraht već u drugom minutu, a odgovornost je preuzeo srpski reprezentativac Filip Kostić.

Poslao je Marka Andre Ter Štegena u jednu, loptu u drugu stranu i šokirao Katalonce, a razgalio čak 15.000 navijača njemačkog kluba na tribinama.

Ajntraht je taktički stajao fenomenalno i sve što je dozvolio Barseloni jeste 75 odsto poseda i ništa više.

Niti jednu ozbiljniju šansu, pa čak ni polupriliku nisu imali domaći, osim možda iznenadnog pokušaja Arauha poslije kornera koji je Kevin Trap odbranio.

Ali, zato je njemački tim koristio svaku mogućnost da iz kontre ugrozi Ter Štegena i u 36. minutu smo vidjeli najljepši momenat na utakmici.

Rafael Bore je dobio loptu od Kostića, vukao je i namjestio se, te odapeo projektil koji je probušio njemačkog golmana na golu Barse i pocijepao mu mrežu.

Samo što je počelo drugo poluvremena, Pjer Emerik Obamejang se obrukao promašajem poslije akcije na desnoj strani.

Ali, to je bilo sve od domaćih, a zicer u 58. minutu propustio je Lindstrem za Ajntraht. Zapravo, Ter Štegen je sjajno odbranio tu šansu.

Ćavijevi izabranici jesu u prethodnom periodu spakovali četiri gola jednom Real Madridu, polufinalisti Lige šampiona, te igrali sjajno u LaLigi, ali ove večeri su izgledali potpuno nemoćno i izgubljeno.

Sve je ogolio Filip Kostić svojim drugim pogotkom na utakmici, onako u svom stilu, kao što je činio u dresu mlade reprezentacije Srbije protiv Španije ili početkom sezone za pobjedu protiv Bajerna u Minhenu.

Nakon toga je sudija Artur Dijaš mirne duše mogao da odsvira kraj utakmice, jer je u očima igrača, ali i navijača Barselone tada bio kraj evropske odiseje za ovu sezonu.

Nisu Katalonci imali sreće ni da im u 84. minutu, kada je Serhio Buskets ubacio loptu u mrežu, bude priznat gol jer je vezista bio u malom ofsajdu što je VAR pokazao.

Isti igrač je u 91. minutu poslao “bombu” kojom je dao kakvu-takvu nadu, jer je nadoknada iznosila čak devet minuta, a u 100. minutu se još više zakuvalo.

Dosuđen je penal koji je Memfis Depaj nekako pretvorio u gol za 3:2, ali je već po polasku sa centra sudija osvirao kraj.

Na kraju je slavilo čak 15.000 navijača Ajntrahta na stadionu, a prema pojedinim informacijama, njih čak 30.000, koliko ih je stiglo u Španiju tokom dana, ali nisu svi imali sreće da nađu ulaznicu.

Protivnik Ajntrahta u polufinalu Lige Evrope biće vest Hem koji je, takođe na gostovanju poslije 1:1 u prvom meču, savladao Olimpik u Lionu rezultatom 3:0 (2:0).

Sasvim zasluženo engleski tim ide dalje, zahvaljujući golovima Dosona u 38. minutu, Rajsa u 44. i Bovena u 48. za, neočekivano lak trijumf, u Francuskoj.