“Ajkule” bez polufinala: Španija bolja od Crne Gore

13.02.2024. | 15:18

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore odigrala je meč sa mnogo oscilacija, a aktuelni šampion Evrope, selekcija Španije je to znala i umjela da kazni. Španci su slavili sa 15:12 (5:2, 3:5, 5:0, 2:5), pa imaju dvije meč lopte da stignu do medalje na Svjetskom prvenstvu.

Golove za Crnu Goru postigli su: Marko Mršić četiri, Kanstanin Averka i Vlado Popadić po dva, Draško Brguljan, Aleksa Ukropina, Vladan Spaić, Vasilije Radović po jedan. Prevagu na tasu Španije, donijeli su Felipe Perone sa pet, Alvaro Granados sa četiri, Rožer Taulj sa tri, Bernat Sanuža sa dva gola.

Španija je brutalno počela meč. Aktuelni šampion Evrope je bez problema kažnjavao propuste u odbrani Crne Gore, pa je u režiji Peronea i Granadosa brzo stigao do 4:0. Nadu Crnoj Gori vratio je Mršić – 1:4, a poslije dvije odlične odbrane Tešanovića, Averka je smanjio na 2:4. Crna Gora nije iskoristila napad sa igračem više, a Perone je to kaznio – 5:2.

Drugu dionicu je projektilom otvorio Sanuža – 6:2. Brzo je odgovorio Mršić – 3:6, a nedugo zatim, uz malo sreće, Spaić je ugurao loptu u gol – 4:6. Nada da Crna Gora može do podviga pojavila se poslije prelijepog gola Brguljana, ali je brzo odgovorio Perone – 7:5. Munariz je pogodio stativu, a Popadić realizovao peterac – 6:7. Već u sledećem napadu, snažni Taulj je pogodio za 8:6, a sa zvukom sirene, Mršić je poslao projektil u mrežu Španije – 7:8.

Kada su ljubitelji sporta u Crnoj Gori pomislili da sledi velika borba i neizvesna završnica, usledio je nokaut u režiji Španije. Crna Gora je išla iz greške u grešku, a Španci nizali golove. Pogađali su Munariz, Granados, Taulj, ponovo Taulj, Granados. Sve je bilo gotovo, Španija je uoči posljednjeg kvartala bila na plus šest – 13:7.

U ostalim mečevima četvrtfinala snage će odmjeriti: Grčka i Italija, Srbija i Hrvatska, odnosno Francuska i Mađarska. Španija će u polufinalu igrati sa boljim iz duela između Grčke i Italije.

Podsjećanja radi, plasman na Olimpijske igre u Parizu izborile su selekcije Francuske, Španije, Mađarske, Grčke, Italije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Australije, SAD, Japana i Južne Afrike.