Aco Petrović iskreno: Silazak Hrvata sa postolja 1995. bila je velika greška

04.02.2024. | 11:01

Čuveni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Aco Petrović osvrnuo se na dešavanja iz Atine 1995. godine.

Tada su reprezentativci Hrvatske odlučili da siđu sa postolja, uoči dodele zlatnih medalja košarkašima Jugoslavije.

“Ako me pitate da li je to bila greška – da, ali ako gledate kroz prizmu 2024. godine, ali ako se vratimo na 1995. godinu, svi znamo kakva je bila situacija… Činjenica je da je bio uspostavljen nekakav telefonski most između dvorane u Atini i Zagreba. Činjenica je da došao nekakav mig da se napusti postolje i to se desilo. Ali mislim da je to velika greška koja je napravljena”, rekao je Petrović u intervjuu za “N1”.

Petrović se često viđa na utakmicama ABA i Еvrolige, a osvrnuo se i na nastupe srpskih vječitih rivala.

“Zvezda je imala neke teško nadoknadive poraze, ali kada je zdrav Miloš Teodosić – dva Zvezdina centra dolaze do izražaja. Nismo imali priliku vidjeti zdravu Zvezdu u stotpostotnom izdanju. Za Partizan je veoma bitno da ima prednost domaćeg terena. Jer je nemerljiva i okom vidljiva razlika koliko je jači Partizan kad igra pred svojim navijačima nego kad igra na strani. Imperativ Partizana je da napravi brejk kako bi bio u situaciji da igra odlučujuće utakmice pred svojim igračima, pre svega govorim o plej-in, da uhvati tu poziciju sedmu ili osmu… Poslije već četvrtfinalna serija je nešto drugo i tu, po meni, uvijek bolja ekipa pobedi”, kazao je Petrović.

Podsjetimo, Petrović je nedavno najavio utakmicu posvećenu njegovom bratu Draženu, koja će biti odigrana u septembru u Zagrebu, a u kojoj će se sastati tim Hrvatske i tim Еvrope.