ABA liga: Zadar održao predavanje Partizanu

24.12.2023. | 19:15

Košarkaši Zadra na krilima navijača, na krilima Luke Božića i Darija Drežnjaka, slavili protiv Partizana u derbiju 13. kola ABA lige sa 84:68.

Partizan trenutno ima skor 9-4, Zadar 7-6. Partizan nema vremena za tugovanje jer 28. decembra igra protiv Virtusa u Beogradu, u 14. kolu Evrolige. Pored poraza, Partizan ozbiljno brinu povrede Pi Džej Doužera i Alena Smailagića.

Prevagu na tasu Zadra doneli su Dario Drežnjak sa 27, Luka Božić sa 26 poena uz devet skokova i devet asistencija, Marko Ramljak sa 15, Arijan Lakić sa devet poena. Kod Partizana, Tristan Vukčević je postigao 15, Zek Ledej 11, Pi Džej Doužer 10 poena.

Zadar je bolje otvorio meč. Na krilima navijača, izabranici Danijela Jusupa su uspjeli da nametnu igru sa mnogo trčanja i tranzicije, delovali su svježije i odmornije u odnosu na Partizan, koji je u Zadar stigao posle duela sa Valensijom i Realom u Evroligi.

Zadar je poslije prve dionice vodio sa 20:13, zatim je tokom drugog kvartala stigao do 27:15. Vukčević je uspio da zaustavi nalet Zadrana, ali je sredinom drugom kvartala na semaforu pisalo 34:20 za Zadar. Partizan je nastojao da uspori ritam, da stigne do egala, a na kraju prvog poluvremena na semaforu je posle trojke Arijana Lakića sa zvukom sirene pisalo – 47:34 za Zadar.

Luka Božić je postigao 12, Dario Drežnjak 11, Arijan Lakić devet poena. Kod Partizana, bolji od ostalih bili su Tristan Vukčević sa osam, odnosno Zek Ledej i Pi Džej Doužer sa po šest poena.

Očekivala se reakcija Partizana u nastavku meča i stigla je. Partizan je na četiri minuta prije kraja treće dionice stigao do 46:52. Imao je dva napada da stigne do egala, a zatim je uslijedila nova serija Zadrana za velikih – 63:50 uoči posljednjeg kvartala.

Zadar je odlično otvorio završnu dionicu, Partizan je srljao iz greške u grešku, Zadar je pobjegao na 70:50 i bilo je jasno da je potrebno da se dogodi čudo, pa da Partizan stigne do pobede. Čuda se u sportu dešavaju, posebno u košarci. Gledali smo ih mnogo tokom sezone, ali ne i ovoga puta. Zadar je zasluženo stigao do velikog trijumfa. Tokom poslednjeg kvartala, igru su zbog povreda morali da napuste Pi Džej Doužer i Alen Smailagić.

U narednoj rundi ABA lige, Zadar igra protiv ekipe Budućnosti na svom parketu, Partizan će gostovati Mornaru iz Bara. Međutim, izabranike Željka Obradovića očekuje veliko iskušenje 28. decembra u 14. kolu Evrolige. U Beograd stiže Virtus iz Bolonje.

Oznake: ABA liga, Partizan, Zadar