ABA liga: Pobjeda Zvezde u Zadru

12.11.2023. | 18:56

Košarkaši Crvene zvezde savladali su na gostujućem terenu ekipu Zadra sa 81:74 u okviru sedmog kola regionalne ABA lige.

Dosta zanimljivo bilo je u dvorani “Krešimir Ćosić”, gdje je Zadar, bar tokom prvog poluvremena pokazao svoje najbolje adute.

Ipak, u drugom dijelu utakmice, crveno-bijeli su na krilima Rokasa Giedraitisa uspjeli da slome otpor domaćih i upišu važnu pobedu.

Kada je riječ o samoj utakmici, dosta dobro je Zadar otvorio meč, i poveo sa 9:4. Ipak, Rokas Giedraitis je bio izuzetno raspoložen od samog početka što je i koristio, i već u prvoj dionici bio je dvocifren.

Ipak, nije to smetalo Zadru, koji je na krilima Božića uspijevao da isprati ritam crveno-bijelih, te su domaći na pauzu poslije prve dionice otišli sa 24:23.

Izuzetno jak ritam na obje strane viđen je i u nastavku, iako je Zvezda, polako, ali sigurno preuzimala inicijativu i sticala prednost, pretežno poenima pod košem.

Uspjeli su crveno-bijeli da odu na pauzu sa prednošću, doduše minimalnom, jer je na poluvremenu na semaforu stajalo 45:43, u korist izabranika Janisa Sferopulosa.

Već u trećoj dionici, situacija se drastično promenila. Zvezda je pojačala ritam, i vrlo brzo otišla na dvocifrenu razliku. U jednom momentu bilo je i +19 za ekipu sa Malog Kalemegdana, koja je treći period dobila sa ubjedljivih 25:11.

Željeli su gosti da zavore meč u nastavku, ali odolijevao je Zadar, koji je kako se bližio kraj meča “topio” razliku. Uspjeli su u finišu i da smanje na jednocifreni minus domaći, ali je momenat koji je prelomio utakmicu u Zvezdinu korist bila sjajna odbrana Majka Tobija, na oko minut i po do kraja.

Na kraju, Zvezda je uspjela da privede meč kraju, i zasluženo slavi.

Najefikasniji na meču bio je Rokas Giedraitis, koji je ubacio 19 poena, uz četiri skoka i jednu asistenciju. Pratio ga je i Jago dos Santos, koji je meč završio sa 12 poena, uz učinak 4/6 za tri poena.

Na drugoj strani, najraspoloženiji je bio Luka Božić sa 18 poena i 10 skokova, uz pet asistencija, a pratili su ga Dario Drežnjak i Arijan Lakić sa po 12 poena.