ABA liga – čekajući rasplet: Ko ispada?

08.04.2021. | 16:39

Polako, ali nesigurno abaligaška sezona se približava svom kraju, piše u svojoj analizi portal Telesport.

Za vikend kreće pretposljednje kolo prvenstva, a još se čitava hrpa zaostalih utakmica tek treba odigrati. Tako, primjerice, Cedevita Olimpija ima još čak šest susreta u kojima će tražiti plasman u doigravanje za koje se bore i Budućnost, Crvena zvezda, Igokea i Mornar.

Još napetije je, pak, na suprotnom kraju tabele gdje se odvija nikad neizvjesniji boj za ostanak, odnosno izbjegavanje predzadnje pozicije koja vodi u dodatne kvalifikacije s finalistom Dvaba lige (posljednja je već odavno ugašena Primorska). Donedavno je čak sedam klubova bilo u toj gabuli, ali su Partizan (10:13) i FMP (9:14) s po tri pobjede u posljednja četiri kola stigli u lagodnu poziciju, ostavivši iza sebe bodovno stisnutu petorku: Zadar i Split su na omjeru 8:15, Krka i Cibona na 7:15, dok je trenutno najteže Borcu — Čačani imaju sedam pobjeda i 17 poraza.

Dodatnu draž raspletu daje činjenica da nas u posljednjim kolima očekuju brojni direktni okršaji konkurenata za ostanak. Zato evo malog pregleda rasporeda, trenutne forme i izgleda za spas davljenika.

Zadar (8:15)
Preostale utakmice: kod kuće Cibona i Zvezda, u gostima Cibona

Zadrani ove sezone igraju na mahove. U trenucima kada momčad vodi Veljko Mršić ekipa izgleda sposobno i za domete veće od borbe za ostanak, dok je pod zamjenikom Ivanom Perinčićem uglavnom sigurna opklada za ispadanje. Srećom se koronom oslabljeni Mršić po treći put vratio za kormilo u kritičnom trenutku sezone, pa je Zadar uspio tijesno slaviti u dvjema uzastopnim dvobojima s Borcem i tako doći nadomak spasa.

Veliki adut u Zadrovim izgledima su pozitivni međusobni omjeri sa svim konkurentima (Borac 2:0, Split 1:1, Krka 1:1), ali treba biti oprezan jer bi ih dva poraza od Cibosa, koji su dodatno motivirani zbog bolne kapitulacije u polufinalu Kupa, ipak mogla učiti “trinaestim prasetom”. No, sudeći prema prikazanom ove sezone, barem jedna pobjeda im ne bi smjela umaknuti.

Split (8:15)
Preostale utakmice: kod kuće Borac, u gostima Krka i Partizan

Žuti su imali sreću da gotovo čitav tok regionalne sezone nisu imali odgođene utakmice zbog pandemije koronavirusa. Zvuči skoro pa nevjerojatno da je Split ne samo uspješno izbjegavao zarazu u svojim redovima, nego mu k tome nijedan suparnik nije otkazao utakmicu zbog samoizolacije svojih igrača. Ipak ta je blagodat došla na naplatu i to u najnezgodnijem trenutku, uoči završnih okršaja.

Nakon što igrači izađu iz karantene, odigraće presudne dvoboje protiv Borca i Krke, od kojih imaju ubilježene poraze iz prvih utakmica (-21 s Čačanima, -2 s Novomeštanima). Barem jedna pobjeda u tri preostala kola je nužna, inače im preostaje samo zapaliti svijeću za to da Cibona (omjer 2:0) izgubi sve do kraja. Poslije smjene Ivice Skelina i dolaska Milana Karakaša momčad se nalazila u usponu forme, ali treba vidjeti hoće li uspjeti zadržati bar nešto od nje nakon nekoliko sedmica prisilnog mirovanja.

Krka (7:15)
Preostale utakmice: kod kuće Budućnost, Split i Zvezda, u gostima FMP

Slovenski predstavnik u uvjerljivo je najgoroj formi od ugroženih momčadi — u posljednjih 10 odigranih susreta pobijedio je tek Megu, stoga je nakon domaćeg debakla protiv Borca (-20) uručen otkaz Vladimiru Anzuloviću. Ekipu je preuzeo pomoćnik Dalibor Damjanović i čeka ga vrlo nezahvalan zadatak. Pobjeda nad Splitom je imperativ, zato što Krka ima negativne omjere sa svim ostalim konkurentima (Cibona 0:2, Zadar 1:1, Borac 1:1) te im se u potencijalnim ‘krugovima’ ne piše dobro.

Vođa tima Rok Stipčević ostao je pomalo dužan — trica, inače njegovo najjače oružje, služi ga podosta slabije od očekivanog (33,9 posto uspješnosti na 6,4 pokušaja po susretu), a uz to se nije baš iskazao u razigravanju suigrača. On bi svojim iskustvom trebao povući ekipu do zlata vrijednih bodova u preostale četiri utakmice.

Cibona (7:15)
Preostale utakmice: kod kuće Zadar i Cedevita Olimpija, u gostima Zadar i Borac

Vladimir Jovanović nije se baš proslavio otkako je iznenađujuće preuzeo klupu od Ivana Velića. Upisana je, doduše, zvučna pobjeda na gostovanju kod Partizana, ali brojni porazi uvelike su kompromitovali izglede za ostanak. Ipak, treba napomenuti da su Vukovi, uprkos porazima, na terenu izgledali sasvim solidno, ali sada je došlo vrijeme da to kapitalizuju sa timovima koji su im po snazi ravnopravni.

Preciznije — pobjeda kod Borca osigurava Ciboni ostanak. Ako se ona ne ostvari, biće potrebne druge dvije pobjede za miran san. Što se tiče međusobnih omjera, Cibosi su na 2:0 s Krkom, 0:2 sa Splitom i 1:0 s Borcem. Vukovi neosporno imaju kvalitetu za čak tri pobjede u preostalim utakmicama, ali veliki problem je uzak i neiskusan kadar. Nakon povrede Scottieja Reynoldsa i naprasnog tjeranja Damira Markote, kao vođe na terenu ostali su, izuzev Darka Planinića, redom golobradi momci, stoga je velika mogućnost da izgore pod pritiskom i pogube sve do kraja.

Borac (7:17)
Preostale utakmice: kod kuće Cibona, u gostima Split

Čačani imaju uvjerljivo najviše poraza u ligi, ali koš razlika im je -66. Za usporedbu, svi ostali konkurenti u borbi za ostanak imaju preko -100, a i FMP je na -77, što je sjajan pokazatelj da tim Marka Marinovića igra mnogo bolje nego što to tabela sugeriše. Međutim, izgubila je mnogo neizvjesnih završnica i dovela se u tešku situaciju, stoga je neophodno da u preostala dva susreta konačno pokaže karakter i pretoči kvalitetu u spasonosne bodove.

Ne bi nimalo iznenadilo da Borac pobijedi u oba susreta, a jedna pobjeda mu, posebno ako nedavno pridošli ubojiti gruzijski bek Duda Sanadze bude na svom nivou, ne bi smjela umaći — pitanje je samo hoće li biti dovoljna. No, Čačani bi mogli ostati u ligi čak i bez ijednog trijumfa ukoliko Krka naniže sva četiri poraza.

Dakle, u idućih nekoliko sedmica čeka nas rasplet ove posve zapetljane priče te će neko od ugrožene petorke izaći na megdan poraženom finalistu Dvabe, a tamo ima nekoliko vrlo opasnih ekipa.