ABA liga će zamijeniti nacionalno takmičenje! Evroliga se oglasila i iznijela svoje uslove

26.03.2024. | 22:26

Evroliga se oglasila, Paulijus Motiejunas je zvanično govorio u učešću Dubaija kako u ABA tako i u Evroligi.

Ovih dana je glavna tema u košarkaškoj Evropi ulazak Dubaija u ABA ligi i potencijalnji ulazak u Evroligu, a sada se o tome oglasio i izvršni direktor Evrolige Litvanac Paulius Motiejunas. On je govorio o otvaranju novih tržišta, ekonomskim aspektima ove odluke, ali i o tome zašto je Dubai zatražio da igra u Jadranskoj ligi.

Posebno je naglasio ključne ljude koji vode projekat Dubaija, a među kojima je i Đorđe Đoković, kao razlog što je Evroliga uopšte riješila da razmotri Dubai kao mogućeg partnera i učesnika u takmičenju.

“Očigledno Dubai i Bliski Istok su regioni koji imaju mnogo događaja i šampionata koji dolaze. Normalno je da je Evroliga zainteresovana za saradnju. Naravno da imamo svoje sumnje ali ne sumnjamo u ljude koji stoje iza ovog projekta. Ako oni vjeruju u projekat, mislim da možemo da napredujemo sa njima, to je bitan deo. To je izazov za sve, ali i novo tržište. Zato su pregovori tako teški i dugi”, naveo je Motiejunas.

Što se tiče sada već zvaničnog pristupanja ovog kluba ABA ligi istakao je Litvanac da je Dubai uslovljen da igra još jedno takmičenje kako bi igrao pod istim uslovima kao i svi ostali klubovi. Ipak, kada se pojavila ABA liga kao opcija isključena je mogućnost formiranja lige u Emiratima.

“Svi naši klubovi moraju da igraju domaća takmičenja i Evroligu pa je zato neophodno da svi imaju isti tretman. Prvo smo im govorili da moraju da imaju nacionalno takmičenje, ali će sada ABA liga zamijeniti njihovu ligu. Želimo da smanjimo rizike na minimum, zaista nam se dopada novi izgled brenda Evrolige. Zato je ponuda takva da želimo da počnemo sa nečim manjim. Zato govorimo o takmičenju u Evrokupu i zato govorimo o tome da ubedimo sve da su oni spremni za Evroligu”, naveo je Motiejunas, prenosi “Mondo” pportal.