Zapadna trojka hrabri visokog predstavnika u BiH da udari na Republiku Srpsku i Dodika

Valentin Incko, visoki predstavnik za Bosnu i Hrecegovinu, u redovnom šestomjesečnom izvještaju pred Ujedinjenim nacijama naveo je da je „politika secesije postala konstanta koja potkopava BiH“, navodeći kao direktnog krivca – Milorada Dodika.

Zbog ovakvog izvještaja dobio je punu podršku od Amerike, Velike Britanije i Poljske da primijeni takozvana „bonska ovlašćenja“.

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomora objašnjava da nisu u pitanju nikakva nova ovlašćenja već ona koja su deklarcijom usvojena na zasjedanju Savjeta za sprovođenje mira u decembru 1997. u Bonu, kada su donijeti neki zaključci koji se tiču uloge visokog predstavnika. Među njima, dodaje naš sagovornik, ne postoji mogućnost kadrovskih smjena.

„Incko je dobio verbalnu podršku trojice ambasadora ali bonska ovlašćenja ne može da koristi na taj način već samo uz saglasnost velikih sila. Prošlo je to vrijeme kad je svijet imao samo jednu veliku silu, sada su tu i Rusija i Kina, koje se i te kako pitaju da li visoki predstavnik može da koristi bonska ovlašćenja i kako“, kaže Kozomora.

On podseća da je je Incko više puta pominjao da ako se ugrozi cjelovitost BiH i međunacionalni odnosi, da će reagovati, ali sve je to bilo za unutrašnju upotrebu jer nikada nije ni imao razloga da primijeni ovlašćenja.

„Nema nikavih šansi da sada u ovim odnosima snaga u svijetu ta ovlašćenja upotrijebi. Ono što je bitno je da je BiH posljednjih mjeseci ponovo centar interesovanja velikih sila i oko nje se lome koplja između Rusije i Amerike. Vrlo agresivno pokušavaju da uvuku BiH u NATO, jer im je stalo da BiH bude dio te vojne alijanse kako bi ugrožavali i Srbiju i dalje Rusiju“, objašnjava Kozomora.

Sagovornik Sputnika iz Banjaluke uvjeren je da Zapadu najviše smetaju RS i Dodik, koji je najglasniji u tome da nema načina da Srpska pristane na članstvo u NATO-u.

„Dodikova priča o otcepljenju RS od BiH i o BiH kao nemogućoj državi, nešto je o čemu on govori od 2006, jer se ne poštuje izvorni Dejtonski sporazum. On to stalno ponavlja, pa ipak nikada nisu iskorišćena bonska ovlašćenja. Zato mislim da je glavni motiv Amerike i Velike Britanije sada da ucijene Srpsku da BiH uđe u NATO, a to se, naravno, neće desiti“, siguran je sagovornik Sputnika.

Kozomora napominje da BiH koju Incko poznaje jeste nemoguća država ako poslije sedam mjeseci poslije izbora ne može da formira Savjet ministara kao operativno tijelo koje bi radilo za dobrobit građana. Takođe, sedam mjeseci u BiH nema Predstavničkog doma, Veća naroda, a Predsjedništvo se nije sastajalo dva mjeseca.

Na sjednici UN, države koje su podržale Inckov izvještaj optužile su Dodika i zbog toga što traži ukidanje OHR-a, zbog „zastrašivanja građana“, „revidiranja istorije u Srebrenici“, dovođenje u pitanje presuda koje je donio sud u Hagu i „kočenje BiH u napredovanju ka evroatlantskim integracijama. Jedini koji se suprotstavio ovom izvještaju bio je predstavnik Rusije.

Inače, pravnici naglašavaju da visoki predstavnik ni po Bonskoj deklaraciji ne može donositi zakone, već samo odluke privremenog karaktera, i to iz nadležnosti Predsjedništva i Savjeta ministara, kako izričito piše u ovoj deklaraciji.

S druge strane, svaka deklaracija je politički i neobavezujući, a ne pravni akt, i stoga nema pravnog osnova za djelovanje visokog predstavnika već to može biti samo Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Inckov novi izvještaj pokriva period od 16. oktobra 2018. do 15. aprila 2019. godine.

 

Izvor:(SPUTNIK) 

Ostavite komentar: