Vlada KS odnijela krivičnu prijavu protiv Ravnogorskog pokreta

Vlada Kantona Sarajevo, osuđujući svaki oblik protivpravnog djelovanja koje za posljedicu ima uznemiravanje javnosti, podnijela je krivičnu prijavu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad zbog toga što su organizovali obilježavanje godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića, čime su javno izazivali, odnosno raspirivali nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, na osnovu čega postoje osnovi sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 145., a u vezi s članom 35. KZBiH, saopšteno je danas.

Podsjetimo, u Višegradu je juče Udruženje Ravnogorski pokret Višegrad, uz prethodnu javnu najavu, organizovalo javno okupljanje i postrojavanje pripadnika Ravnogorskog pokreta povodom obilježavanja godišnjice hapšenja osuđenog četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Krivična prijava je podnesena i protiv nepoznatih osoba zbog toga što su javno uzvikivale parole i pjevale pjesme koje u sebi sadrže upućivanje ozbiljnih prijetnji po život ili tijelo osoba druge nacionalnosti.

– Na osnovu osnovane sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 224. KZBiH u vezi s članom 21. KZBiH, a sve u vezi s članom 31. KZBiH, krivična prijava je podnesena i protiv NN lica zbog toga što su, kao odgovorna lica, propustili preduzeti propisane mjere i radnje s ciljem sprečavanja okupljanja koje u sebi ima obilježja krivičnog djela, čime su prvoprijavljenim direktno omogućili javno izazivanje, odnosno raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini – saopšteno je iz Pres-službe KS.

 

Izvor:(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar: