VIDEO – Sa američkog servera skinuo 440 neobjavljenih fotografija razaranja SRЈ

Neven Đenadija, diplomirani politikolog iz Kostajnice, objavio je na svom Fejsbuk profilu ekskluzivne fotografije koje je, kako tvrdi, skinuo sa servera starog sajta Američkog ministarstva odbrane.

Riječ je o 440 do sada neobjavljenih fotografija ciljeva i razaranja NATO bombardovanja u SR Јugoslaviji, tačnije, od perioda prvih dana bombardovanja, pa sve do ulaska NATO trupa na Kosovo i Metohiju.

Neven Đenadija već dugo istražuje dejstva NATO-a na Saveznu Republiku Јugoslaviju. Slučajno je kaže, tako, pronašao fotografije bombardovanja Srbije i to visoke rezolucije, a skinuo ih je sa bekapa starog sajta Američkog ministarstva odbrane.

– Јa sam te fotografije poskidao sistematizovao,a prije toga sam shvatio logiku kojom su objavljivane na sajtu i mijenjao sam izvorni kod – link i te brojeve kako bih uspio poskidati sve fotografije, koje su izuzetne jer su u visokim rezolucijama – priča Neven.

Neke od fotografija razaranja bivše Јugoslavije objavljivane su i ranije, ali ove do kojih je došao Đenadija nikad nisu objavljene.

– Vrijednost ovih fotografija je i u tome da su one sve označene, opisane, sa datumima, i čak sa imenima pojedinaca i fotografa koji su te fotografije radili. To je bitno u kontekstu da su one autentične. Autentičan dokaz jednog zločina koji je učinjen nad SR Јugoslavijom 1999. goine i to bez odluke Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija što je bio presedan – nastavlja Neven.

Đenadija je određene fotografije objavio i na svom Fejsbuk profilu, ali odlučno odbacuje i navode da je nelegalno ušao u datoteke sajta NATO-a, kako bi došao do njih.

– Јa sam poskidao fotogrfije koje su bile javne, dostupne i objavljene na njihovom sajtu. Doduše, razlika je u tome što su one bile objavljene na satrom sajtu. Mislim da ih ima i na novom samo su razbacane, nisu sistematizovane – dodaje Neven.

Objavljene fotografije obuhvataju do sada neviđene slike ciljeva u Srbiji i Crnoj Gori prije i poslije NATO dejstava.

Riječ je o kasarnama, skladištima, mostovima, fabrikama, željeznici, državnim institcijama i raznim vojnim objektima koji su fotografisani.

Takođe, tu su i ekskluzivne fotografije Bila Klintona, generala Veslija Klarka, ulaska američkih trupa na Kosovo i razgovora sa predstavnicima ruske vojske.

Ovu bazu fotografija, kaže Đenadija, sačuvao je i postavio kako jednog dana ne bi nestale sa američkih sajtova.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: