VIDEO – Njemački poslanik: Bili smo pod uticajem propagande, Kosovo je Srbija

Odlaganje razgovora predstavnika Beograda i Prištine u Parizu – loša je poruka za pregovore, ocjenjuje njemački parlamentarac Jens Kestner.

Član Alternative za Njemačku ističe da se kosmetsko pitanje mora rješavati sa drugačijih osnova. Isti stav imao je i 1999. godine, kada je bio jedan od malobrojnih političara koji su tvrdili da se Srbija na KiM suočava sa teroristima. U to se uvjerio i boraveći na Kosovu u okviru Kfora.

Član Alternative za Njemačku i poslanik u Bundestagu Jens Kestner, koji boravi u Beogradu, govorio je u intervjuu RTS-u o pitanju Kosova i istakao da rješenje treba da nađu pregovorima Srbi i Albanci.

– Odlaganje pregovora Beograda i Prištine u Parizu pokazuje nesposobnost u rješavanju tog pitanja. Nama je Evropska unija na prvom mjestu, ali su akteri i SAD i Rusija, koje tu imaju svoj interes. Evropa može da predloži rješenje, ali njega treba da nađu Srbi i Albanci – pregovorima. Ako je razgraničenje moguće, o tome treba da se izjasne Beograd i Priština, ali to treba da podrži i narod.

Govorilo se i o bržem članstvu u EU, kao ustupku Srbiji ako pristane na razgraničenje, ali to je mršava utjeha za članstvo.

– Srbija je 1999. povukla vlast sa Kosova. I tamo se izgradila druga vlast, druga vojska. Sada imamo status kvo koji je neodrživ. Razumijem to što u Srbiji 80 odsto naroda ne podržava odricanje od dijela teritorije. Za mene je Kosovo uvijek Srbija. Ali rasformiranje sadašnjih vlasti u Prištini nije realno. Predsjednik Vučić kaže da su ustupci dobri, ali šta sve Srbija treba da dâ – dok Hašim Tači i ne razmišlja o ustupcima, jer ima podršku velikih sila i dijela Evrope.

Bili ste usamljeni među njemačkim političarima 1999. i poslije, tvrdeći da se Srbija na Kosovu bori protiv terorista i ratnih zločinaca.

– Prije 1999. u Njemačkoj smo bili pod uticajem ratne propagande. Takva manipulacija i ratna propaganda o ugroženosti Albanaca bile su povod za učešće njemačkih vojnika u misiji na Kosovu, poslije bombardovanja. Kada sam došao na Kosovo, video sam drugačiju sliku, jer su samo Srbi bili predstavljeni kao loši momci. Došli smo na Kosovo da štitimo Albance. Ali kada smo vidjeli kako oni otvoreno, čak i gestikulacijama pokazuju mržnju i užase koje bi činili Srbima, shvatio sam da to ne može da pomogne u rješavanju situacije. Da su Albanci tada bili ozbiljniji, moglo je da dođe do rješenja. Ali nije.

U Njemačkoj ima apela da se povuče priznanje Kosova. Od koga dolaze i koliko je to realno?

– U kontekstu sadašnje vlade u Berlinu teško će se desiti značajnija promjena te politike. Moja partija Alternativa za Njemačku ne podržava te stavove vlade, jer je u osnovi funkcionisanja društva na Kosovu kriminal. Na Kosovu su na vlasti i funkcijama ratni zločinci. Sa njima je teško razgovarati i pregovarati, i sa njima je rješenje za Kosovo nemoguće.

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: