VIDEO – Dodik: “Valentin Incko može da okački mačku o rep svoja bonska ovlaštenja”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko “može da okački mačku o rep svoja bonska ovlaštenja”.

Provociram ga da to uradi, da vidim koliko je jak. Kako će to uraditi? Kakva bonska ovlaštenja? To može uraditi samo na bazi konsenzusa PIK-a, a Dejtonski sporazum ne podrazumijeva PIK. Smijenićete nekog? Nećete – rekao je Dodik i dodao da je prošlo je vrijeme i krajnje vrijeme da visoki predstavnik ode iz BiH.

Istakao je da Incko ima 24.000 evra platu, plus plaćenu rezidenciju i plaćene odlaske kući.

– Incko mjesečno ima primanja od 40.000 evra i naravno da se bori za to i zato daje negativne izvještaje – dodao je Dodik.

Naveo je da ministar u Austriji nema više od 10.000 evra, a Incko ima 24.000.

– Pokušajmo uraditi sve da dobijemo mišljenje Evropske komisije i da dođemo do kandidatskog statusa da se fokusiramo na izvore finansiranja projekata. Koliko ja razumijem, demokratske standarde Evrope ne može da dobije zemlja koja je pod protektoratom i koja ima visokog predstavnika. Venecijanska komisija je 2005. godine rekla da je nespojiv evropski put sa zemljom koja ima visokog predstavnika – zaključio je Dodik.

 

Izvor:(RTRS) 

Ostavite komentar: