VIDEO – Dodik: Incko nema veliki uticaj u BiH

Predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ne može nikoga da smijeni, bar što se tiče Republike Srpske.

Upitan da li očekuje da će biti promjena u BiH, nakon što je Incko dobio ohrabrenje na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da može da smijeni koga hoće, Dodik je rekao da je vrijeme takvih smjena prošlo.

– Ne može da smijeni nikoga, to je prošlo vrijeme. Šta ako nekog smijeni, a mi kažemo “ne dolazi u obzir” i šta će onda. To nije bila odluka Savjeta bezbjednosti, to je zadnji pokušaj ovih koji su pokušali da naprave sistem koji su oni zamislili u BiH i sada ga uporno brane, pa i silom – rekao je Dodik za RTS.

On je naglasio da u Srpskoj ta praksa neće proći i podsjetio da se svaka smjena funkcionera mora objaviti u Službenom glasniku Srpske da bi bilo validno, te šta će se desiti ako oni ne objave to.

– Šta će onda? Naučili smo već deset godina da on ne smije ništa da uradi. Neka proba. Incko je ikebana koja služi za prepadanje tamo nekih ili lakovjernih da pomisle da on nešto može da uradi – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodaje da su to sterilni međunarodni napori da se pruži podrška BiH, da se stalno govori da nema razgraničenja Beograda i Prištine, jer bi to bilo loše za Republiku Srpsku, koja bi mogla da povuče potez odvajanja.

– Neće da primjete da smo se mi opredijelili za podršku Srbiji. Ako Srbija napravi dogovor sa Prištinom, mi ćemo to podržati. Ako neko misli da će politikom ignorisanja Srbije i njenih zahtjeva za kompromisom odvojiti trajno ono što se zove Kosovo, onda se grdno varaju – naveo je Dodik.

 

 

Ostavite komentar: