U Banjaluci Konferencija o Srebrenici

U Banjaluci je u toku Međunarodna naučna konferencija o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, koja će danas i sutra okupiti eminentne stručnjake iz Rusije, SAD, Njemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH, a održava se s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine.

Skupu, koji se održava u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, prisustvuje i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata i organizacija proisteklih iz odbrambeno- otadžbinskog rada.

Dodik je rekao da da skupovi poput međunarodne naučne konferencije o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije” daju novu sliku o istini o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine.

– Nemoguće da je istina o dešavanjima u Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana kako su to kreirali predstavnici međunarodne zajednice. Istina podrazumijeva čitav period rata, a i neke ranije istorijske procese – rekao je Dodik.

U vezi sa konferencijom planirano je štampanje zbornika radova koji ima 800 stranica i 48 referata koje su pisala 52 autora.

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije Milovan Milutinović, koji je i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, rekao je ranije da će tokom skupa posebna pažnja biti posvećena događajima u Srebrenici iz 1995. godine.

Organizatori skupa su Organizacija straješina VRS, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku.

 

Izvor:(SRNA / RTRS)

 

Ostavite komentar: