Stranke iz Srpske poručuju: Od proslave Dana Republike neće odustati!

I danas reagovanja na odluku Ustavnog suda BiH, kojom je 9. januar, kao Dan Republike, ponovo osporen.

Zvaničnici poručuju – Republika Srpska ima spreman odgovor. Na poziv predsjednice Republike, lideri svih parlamentarnih stranaka u Srpskoj o njemu bi trebalo da se oglase zajednički, nakon sastanka zakazanog za utorak.

Do tada, političke parije formiraju svoje prijedloge.

Posljednja odluka Ustavnog suda BiH samo je još jedna u nizu potvrda njegovog političkog opredjeljenja, stav je predsjednice Republike.

Za Željku Cvijanović svi procesi u BiH idu unazad, pa se umjesto formiranja vlasti, povećanja plata i brige za građane, u politički diskurs ponovo vraća pitanje praznika.

– Ovo je jedna poprilično, moram da kažem i bezobrazna i drska i cinična i arogantna, ali i prilično glupa stvar. U zemlji u kojoj vi trebate dnevno da gradite neko povjerenje i bavite se suštinskim stvarima i pokažete da je ta zemlja dobronamjerna prema svojim građanima, vi stalno pokazujete nešto drugo. Prema tome, kakva akcija, takva i reakcija – kategorična je predsjednica Srpske.

Da će reakcija biti jedinstvena, uvjeren je predsjednik Vlade Srpske.

– To se da zaključiti na osnovu izjava koje su dali lideri svih političkih stranaka iz Republike Srpske. Ne mogu nam uskratiti slavlje, a institucije Republike Srpske će naći način kako da to slavimo i kako da to uokvirimo u zakon – istako je premijer Radovan Višković.

Do utorka političke partije formiraju prijedloge. SNSD jedan već ima, ali o njemu do sastanka ne želi.

Portparol najveće političke partije u Srpskoj, Radovan Kovačević, poziva na jedinstvo, bez obzira na političke razlike.

– Sastanak u utorak kod predsjednice Republike jako je bitan jer moramo u ovoj situaciji da manifestujemo jedinstvo koje građani Republike Srpske očekuju od nas. Moramo da usaglasimo zajedničke zaključke i zajedničke korake za budući period – naglašava Kovačević.

Јedinstvo očekuju i ostale stranke u vlasti. DNS ne prihvata nijednu varijantu u kojoj se u pitanje dovodi Dan Republike ili Republika Srpska, saopštio je lider stranke. Za socijaliste, stranke u Srpskoj imaju odgovornost da definišu odnos prema odluci Ustavnog suda.

– Druga stvar je da li mi možemo ići u koaliciju sa onima koji traže ukidanje Dana Republike Srpske. Sutra će biti ukidanje naziva Republike Srpske i normalno kao posljednje dođe ukidanje Republike Srpske. Mi nemamo komoditet da tako nešto dozvolimo – kaže predsjednik DNS-a Marko Pavić.

– Јa zaista mislim da je ovo krajnji i prelomni trenutak kada Republika Srpska mora zauzeti krajnje odlučan stav i nakon toga, taj stav realizovati – navodi Petar Đokić, predsjednik SP.

Gotovo identičan je stav i opozicionog bloka. Lider PDP-a poziva na politički moraturijum na podnošenje apelacija. Sastanku će se, kaže, odazvati kako bi se usaglasio jedinstven odgovor.

Za potpredsjednika SDS-a ova situacija mogla bi dodatno odgoditi konačno formiranje zajedničkih institucija.

– Moraju svi relevantni faktori u Republici Srpskoj sjesti i dati adekvatan odgovor na sve što se dešava. Srpski narod sigurno nema ništa protiv bilo kog drugog naroda u BiH. Mi smo za očuvanje Republike Srpske – navodi Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a.

– Na kraju će se o tome odlučivati u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Јa mislim da stranke iz Republike Srpske treba da imaju jedinstven stav i takvi sastanci sigurno mogu donijeti taj jedinstven stav. Јa ću se odazvati na ovaj sastanak – zaključuje Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

A delegacija Ustavnog suda BiH, dan nakon donošenja nove odluke posjetila je Brčko Distrikt, čiji je gradonačelnik poručio da će ispoštovati svaku odluku Parlamenta Srpske. Predsjednika suda raduje, kaže, što će Srpska, makar i na svoj način, sprovesti odluku koja će biti objavljena tek za 10-ak dana.

– Ustavni sud se pozivao na ranije svoje odluke, ne samo o Danu Republike, nego i o raspisivanju referenduma. Te dvije karakteristike stoje i u odluci. Niko nije osporio pravo Republike Srpske na Dan Republike i niko nije osporio pravo Republike Srpske da utvrđuje svoj dan, pa i referendumom – kaže Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda.

– Јa ću kao državljanin Republike Srpske poštovati odluku NSRS u vezi sa tim pitanjem. Već smo imali najavu da će NSRS naći način da ispoštuje odluku Ustavnog suda, a da istovremeno 9. januar ostane kao praznik Republike Srpske – naglasio je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Republika Srpska do sada je sprovela sve odluke Ustavnog suda, dok ih u Federaciji BiH čak devet nije sprovedeno. Podsjetimo, Ustavni sud BiH za koji ne postoji zakon i kojem su od devet sudija trojica stranci, Republici Srpskoj ukinuo je dotadašnji grb i himnu “Bože pravde”.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: