Stiže oružje u vrijednosti od 30 miliona evra: Zašto Turska naoružava vojsku BiH

Vojska Bosne i Hercegovine u narednih pet godina biće opremljena savremenim naoružanjem iz Turske u vrijednosti od 30 miliona evra. Namijenjeno je i više od milion maraka iz Turske za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u centrima za obuku Turskih oružanih snaga. Biće im plaćen prevoz, hrana, troškovi smještaja, kao i školarina za obuku i kurseve.

Šta će sve od vojne opreme biti donirano u BiH iz Turske znaće se pošto Savjet ministara BiH dostavi popis zahtjeva koji se dostavlja Ministarstvu državne odbrane Turske kroz diplomatske kanale. Sarajevo se ugovorom mora obavezati da opremu neće ustupiti ili prodati trećoj strani, niti je izuzeti iz inventara bez saglasnosti Turske.

Podsjetimo — Bakir Izetbegović je u nekoliko navrata poručivao da, ako se okolne države naoružavaju (aludirajući na Srbiju i Hrvatsku), da to svakako mora da uradi i Sarajevo radi sopstvene bezbjednosti.

Tursko naoružavanje Bosne — po NATO standardima
Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci, podseća za Sputnjik da su se od formiranja Oružanih snaga BiH njegovali NATO standardi.

„To što Turska nudi pomoć Sarajevu nije od juče. Unazad 10 do 15 godina pripadnici oružanih snaga BiH išli su u Tursku kao u NATO zemlju, gdje su pohađali standardne kurseve i obuke. Ništa ne čudi što se ovo dešava, jer je BiH država bez punog suvereniteta. Može se postaviti pitanje — zašto baš Turska, ali je odgovor na njega lak, jer je poznat odnos koji Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Turske, ima prema BiH, a poznata je i politika koju ova država vodi prema svojim nekadašnjim dijelovima imperije“, kaže naš sagovornik.
Dugo se naš sagovornik pitao i da li je i kome Vojska BiH uopšte prijetnja, bilo da je riječ o unutrašnjem ili spoljnom faktoru, kao i da li je njeno naoružavanje opasno.

„Ono je bespotrebno! Protiv koga bi to oružje moglo biti upotrijebljeno? Drugo — pitanje je i ko je inicirao nabavku tog naoružanja: Turska, BiH ili neka treća strana“, ostao je nedorečen Ćeranić.

„Jedna država koja je imala tako teško iskustvo u građanskom ratu ne treba da ima teško oružje“, dodaje Ćeranić.

Inače, prema članu 70. zakona o odbrani BiH — cjelokupna pokretna imovina OSA BiH, u šta spada i teško naoružanje, vodi se kao imovina Ministarstva odbrane BiH.

Gdje je oružje za RS?

Limit oružja unutar BiH predviđen je sporazumom u Firenci iz 1996. godine i ne odnosi se na vlasništvo, već na teritoriju na kojoj je imovina smještena. Međutim, dio tog naoružanja ne nalazi se na teritoriji RS, poslije odricanja Srpske od sopstvene vojske, u korist zajedničke.

Tako, BiH može da ima najviše 410 tenkova, od čega 273 treba da bude na teritoriji Federacije, a 137 na teritoriji RS. Međutim, trenutno se na stanju u BiH nalazi 325 tenkova. Što se tiče oklopnih borbenih vozila — BiH raspolaže sa 272, iako bi po zakonu mogla da ima 340, od čega bi 113 trebalo da bude na teritoriji RS.
Kada je riječ o teškom naoružanju — BiH je ograničena na 1.500 komada teškog artiljerijskog oružja, od čega bi 500 trebalo da se nalazi na teritoriji RS.

Vojska BiH sastoji se od četiri brigade koje su multinacionalnog karaktera, te bataljona, koji su, izuzev 3. pješadijska puka, svi multinacionalnog karaktera.

Inače, Vlada Turske uslovila je BiH i time da dio opreme bude naručen od preduzeća namjenske industrije Turske.

 

Izvor.(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: