Šta stoji iza namjere SDS-a da formira novu vlast u Sarajevu?

Najave da bi novi Savjet ministara BiH mogao biti sastavljen uz podršku Srpske demokratske stranke, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović vidi kao pristanak SDS-a da učestvuje u programima približavanja Bosne i Hercegovine NATO savezu.

Istovremeno iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, koja je već viđena u svim kombinacijama za formiranje nove vlasti, poručuju da novog Savjeta ministara sigurno neće biti prije jeseni.

Publiée par BL Portal sur Vendredi 26 juillet 2019

Uvjerenje da je SDS spreman da učestvuje u programima približavanja BiH NATO savezu, predsjednica Republike Srpske i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović objašnjava uslovom koji SDA postavlja u svim pregovorima o Savjetu ministara.

– Ako vi govorite da je to uslov uslova, majka svih uslova, da morate aktivirati MAP, pošaljete godišnji nacionalni izvještaj onda ako ste to s nekim dogovorili to znači da je taj neko to prihvatio i mi u političkom smislu kažemo da je to u red – ističe Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Cvijanovićeva podsjeća da MAP, na kojem insistira SDA, nije uslov za približavanje Evropskoj uniji i ističe da sve partije treba da poštuju Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

– Ne mislim da je to suštinsko pitanje, ali u Sarajevu su priču o NATO-u učinili suštinskim jer su znali da postoji Rezolucija Narodne skupštine. Namjerno su birali pitanje koje im daje komoditet da što duže odgađaju formiranje vlasti i da kažu Skupština je rekla jedno, mi tražimo nešto drugo. Pa vi samo odlučite između Skupštine i potrebe poštovanja izborne volje građana – dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović kaže da štetu, od neformiranja legitimnog Savjeta ministara, trpe i Republika Srpska i ostali u BiH.

Podsjeća da institucije Srpske formirane na bazi izborne volje ne mogu da realzuju brojne programe za koje je neophodna saglasnost sa nivoa BiH.

– To nije sreća ni za one koji to koče. Mala grupa ljudi ne dozvoljava da se vlast konstituiše onako kako to definiše Izborni zakon. Volja građana se mora poštovati i biti iskazana kroz formiranje vlasti – tvrdi Čubrilović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, uzrok odugovlačenja vidi u Kongresu na kojem će SDA birati novo rukovodstvo.

– Јa lično mislim, uz ovo naše dopisivanje ovih dana i za ovu županiju i federalnu Vladu i Savjet ministara da se ništa spektakularno neće deševati prije 14. septembra. To mi je jasno i otvoreno ovo govorim. Pretpostavljam da znate zašto 14. septembar ističem – riječi su Dragana Čovića.

Najave da bi nova vlast mogla biti sastavljena bez SNSD-a koji je dobio najveći broj glasova birača, član Predsjedništva te stranke Staša Košarac za portal Vijesti.ba tumači kao upliv dijela međunarodne zajednice u odlučivanje.
Stranci su, kaže, strateški planeri a predsjednici SDS-a i SDA-a Mirko Šarović i Bakir Izetbegović izvođači radova u tom poduhvatu.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: