Smetaju im Dodikove izjave: Federalna udruženja poslali dopis Helsinškom odboru

To što su Srbi najosuđeniji u Hagu ili što im je nametnut epitet agresora, izgleda, nije dovoljno federalnim udruženjima koja su proistekla iz proteklog rata.

Poslali su zajednički dopis Helsinškom odboru Kongresa SAD-a u kome navode da im smetaju izjave Milorada Dodika o tome da haške presude izrečene Srbima nisu pravno utemeljene.

Smetaju im i žalbe na pojedine presude. To su sulude stvari, smatraju u Republičkom centru za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske. Očekuju da će istina naći svoj put jer su, navode, haške presude išle na ruku Bošnjacima da održe tezu o navodnom genocidu, prije svega u Srebrenici.

“Upravo kroz nametnute presude koje je donosio Haški tribunal i domaće pravosudne institucije koje su davale kvalifikaciju prema određenim djelima koje su prije svega bile u Podrinju kao genocid, što zaista ne odgovara činjeničnom stanju. Posebno u smislu gdje bošnjački političari pokušavaju da kroz upravo te događaje i te nakaradne kvalifikacije koje se daju da dovedu u pitanje legitimitet Republike Srpske”, Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske.

Republika Srpska ne odustaje od dokazivanje istine, naročito o ratnim dešavanjima u Srebrenici. To je i Dodikova poruka nakon dvodnevne konferencije ”Stvarnost i manipulacije’ koja je održana u Banjaluci.

“Tako je Srebrenica postala i napravljena kao udruženi međunarodni poduhvat u kojem su unaprijed u funkciji interesa moćnih određeni i krivci i žrtve. Zato je istina o stradanju Srba užasna i teška jer kreatori projekta Srebrenica nemaju interes da se o tome govori, te činjenice narušavaju njihovu interpretaciju koja je opet u funkiji njihovog interesa”, poručuje srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Advokat Toma Fila kaže da se nešto slično radi i sa stradanjem na Kosovu i Metohiji.

“Evo sada i Kosovo priprema isti zakon da se zabrani nama svima da negiramo da je u Račku bio zločin. Ja sam branio i Kosovo, Šajinovića, i nije ni u optužnici taj Račak spomenut, ali Šiptari traže da mi priznamo da je to bio zločin, kao što traže da se zakonom natjeraju svi Srbi da priznaju da je Srebrenica genocide”, kaže Fila.

Republika Srpska je formirala i međunarodnu, nezavisnu Komisiju za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. Njen zadatak je da se ekspertskim radom dođe do relevantnih podataka i činjenica o stradanju u Srebrenici.

Izvor:(ATV)

Ostavite komentar: