Savjet ministara tražio angažovanje OS BiH; Dodik odgovorio da vojska neće na granicu

Povećan je broj nelegalnih migranata koji preko Banjaluke i Prijedora nastoje da se domognu zapadne Evrope. Policija Republike Srpske prati njihovo kretanje i preusmjerava ih ka Bihaću i Sarajevu.

Za to vrijeme Savjet ministara u tehničkom mandatu traži da u rješavanje migrantske krize budu uključene Oružane snage BiH. Vojska neće na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, poručuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Službenici policijske uprave Prijedor evidentirali su 27 nelegalnih migranata koji su se zaputili ka Bihaću. Riječ je o grupi Pakistanaca i Indijaca koja je na sjeverozapad krenula iz Banjaluke.

– Svi navedeni migranti su posjedovali dokumente neophodne za kretanje na području Republike Srpske, a policijski službenici su kontrolisali ta dokumenta i njihovo kretanje magistralnim putem u cilju njihove i bezbjednosti ostalih lica – kaže Sretoja Vujanović, načelnik Policijske uprave Prijedor.

Iz prijedorske Policijske uprave kažu da je na teritoriji na kojoj su nadležni od januara do jula evidentiran 491 migrant. U istom periodu prošle godine registovano ih je 59.

– Dosta je veći broj migranata ove godine, a to je posljedica promijenjene trase kretanja tih lica koja žele da dođu do Bihaća – dodaje Vujanović.

Da preko Bihaća i Hrvatske žele u Njemačku tvrde i migranti koje su na željezničkoj stanici u Banjaluci evidentirali službenici Policijske uprave Banjaluka. Kažu da sa porodicama bježe od rata u Siriji i da nemaju novac za povratak u Sarajevo ili nastavak puta ka migrantskom centru u Bihaću.

Migranti su bili tema i današnje sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu. Od ministarke odbrane Marine Pendeš zatraženo je da hitno pripremi odluku o angažovanju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga na graničnim područjima preko kojih migranti ulaze u BiH.

– Mi smo dobili izvještaj Ministarstva bezbjednosti i Granične policije o kojim je područjima riječ. Njih je petnaestak. Desetak je na granicama sa Crnom Gorom i Srbijom – kaže Denis Zvizdić, predsjedavjući Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Ova odluka trebalo bi da bude upućena Predsjeništvu BiH čiji je predsjedavajući Milorad Dodik izričit. U izjavi za Srnu, Dodik poručuje, da neće dozvoliti izlazak vojske na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom.

– Dobro se zna da je vrhovni komandant Oružanih snaga Predsjedništvo BiH i ja kao predsjedavajući neću dozvoliti da se granice zatvaraju. Potpuno mi je poznata netrpeljivost militantnog Denisa Zvizdića prema Srbiji, koji bi umjesto zatvaranja granica trebalo da razmišlja o tome kako da se nađe rješenje za problem migranata u BiH u dijalogu sa Srbijom i Crnom Gorom, a ne da se šalje vojska na granice – jasan je Dodik.

Situaciju usložnjava odluka Evropske unije da neće finansirati smještaj nelegalnih migranata u Vučijaku kod Bihaća, jer je blizu granice sa Hrvatskom. Na ovoj lokaciji insistira Operativni štab za pitanja migracija BiH.

Štab kojim je predsjedavao ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić, odluku Evropske unije ocijenio je neutemeljenom i naveo da možda postoje i skrivene namjere da migranti što duže budu zadržani u BiH.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: