Savjet ministara BiH: Određeni privremeni prihvatni centri za migrante

Privremeni prihvatni centri za migrante su bivša fabrika “Bira” i nekadašnji đački dom “Borići” u Bihaću, bivša fabrika “Miral” u Velikoj Kladuši i nekadašnji hotel “Sedra” u Cazinu, odlučio je danas Savjet ministara u tehničkom mandatu.

Ovi objekti za smještaj migranata predaju se na privremeno korištenje Službi za poslove sa strancima, koja je u sastavu Ministarstva bezbjednosti.

Troškove finansiranja rada prihvatnih centara, njihove zakupnine i uspostavljanja, kao i angažmana agencija za zaštitu snosi Međunarodna organizacija za migracije /IOM/, saopšteno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu nakon sjednice.

Tokom sjednice konstatovano je da je povećan ulazak migranata u BiH u odnosu na prošlu sedmicu, te da se u BiH trenutno nalazi više od 3.000 njih koji su registrovani i smješteni u prihvatnim centrima, što praktično znači da su uzeti biometrijski podaci i otisci prstiju.

Od 1. januara do 21. februara Službi za poslove sa strancima prijavljeno 1.616 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazala su 1.402 lica, a podnesena su i 32 zahtjev za azil.

Najviše migranata je iz Pakistana /19,4 odsto/, Iraka /15,1 odsto/, Sirije /14,6 odsto/, Alžira /11,2 odsto/ i Maroka /10,6 odsto/.

 

Izvor.(SRNA / RTRS)

 

Ostavite komentar: