Republika Srpska upozorava na rizik od terorizma i migrantske krize u BiH

Rizik od terorizma raste, a migrantska kriza eskalira – navodi se ovo u 21. Izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Njveću odgovornost za takvo stanje, piše, snose zajedničke institucije koje su po tom pitanju neodgovorne.

Zabrinjava najava najvećeg migrantskog talasa do sada jer je u Grčkoj oko 70 hiljada onih koji žele put Evropske unije, a većina bi, prema procjenama, rutom preko BiH. U Izvještaju stoji da Granična policija nema kapaciteta da se izbori ni sa trenutnom situacijom u kojoj je na teritoriji BiH oko 3.500 hiljade migranata.

Dodatno, navodi se, zastrašuje činjenica da veliki broj njih u BiH dolazi iz zemalja radikalnog islama, dok je mnogima nemoguće provjeriti identitet jer nemaju dokumenat pa se, tako, ne može ni provjeriti da li su povezani sa terorističkim organizacijama.

“Veliki broj migranata stiže u BiH iz zemalja u kojima ISIL i druge džihadističke grupe imaju veliki broj pristalica. Utvrđeno je da migranti uglavnom dolaze iz Pakistana, Iraka, Sirije, Maroka i Alžira, tim redom. Ne iznenađuje činjenica da zajedno sa migrantima u BiH ulaze i teroristi. U februaru ove godine, Služba za poslove sa strancima BiH privela je pet Avganistanaca osumnjičenih za terorizam. Međutim, sigurno je da ovo nisu jedini džihadisti koji su u BiH ušli sa migrantima”, stoji u Izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednsoti Ujedinjenih nacija.

Među odgovornima za nesposobnost BiH da se izbori sa migrantskom krizom navodi se SDA, prije svega zbog blokade formiranja Savjeta ministara. Upozorava se i da institucije sa zajedničkog nivoa nedovoljno sarađuju sa institucijama Republike Srpske u vezi migrantske krize. Zabrinjava i činjenica da se institucije BiH ne suprostavljaju prijetnji od radikalnog islamskog terorizma.

“Institucije pravosuđa BiH izriču nevjerovatno blage kazne – obično bez zatvorske kazne – borcima ISIL-a koji su se vratili u zemlju. Кao što je u svom nedavnom izvještaju o terorizmu za BiH Stejt dipartment napisao, “strani teroristički borci često dobijaju kazne ispod minimalnih koje su zaprijećene krivičnim zakonom BiH, iz razloga što sudije uzimaju u obzir olakšavajuće okolnosti. U slučaju da bude osuđen na godinu dana zatvora ili manje, osuđeni terorista može umjesto služenja zatvorske kazne platiti novčanu kaznu””, stoji u Izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednsoti Ujedinjenih nacija.

Republika Srpska će, kako se navodi u Izvještaju upućenom UN-u, podržati formiranje rezervnog sastava policije u Federaciji kako bi se BiH lakše izborila sa migrantskom, ali i bezbjednosnom krizom. Navedeno je da će Republika Srpska, iz istog razloga, formirati rezervni sastav policije.

 

Izvor.(ATV)

 

Ostavite komentar: