Radončić predložio Darka Ćuluma za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA)

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić predložio je Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e umjesto Perice Stanić.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio upravo državni ministar Fahrudin Radončić.

“U ponedjeljak sam stavio van snage prijedlog bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića da za direktora SIPA-e bude izabran Perica Stanić. Nakon obavljenih konsultacija sa parlamentarnom većinom donio sam odluku da oficijelno predložim Darka Ćuluma i on je sada u proceduri za novog direktora SIPA-e”, izjavio je Radončić.

Potvrda Darka Ćuluma za direktora SIPA-e mogla bi se naći već na narednoj sjednici Savjeta ministara BiH, a prije toga će biti obavljene konsultacije na Kolegiju sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.

Ipak to će biti poznato tek naredne sedmice poslije radnog sastanka i priprema za sjednicu koja je zakazana za 23. janaur.

“Tada ćemo znati dnevni red odnosno da li će potvrda Ćuluma biti na toj ili nekoj od narednih sjednica”, dodao je Radončić, za Klix.ba.

Saznajemo da su Radončić i Ćulum razgovarali o ovom imenovanju te da je aktuelni direktor Policije RS-a i dalje veoma zainteresovan za čelnu poziciju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Perica Stanić, iako najbolji kandidat za novi mandat na ovoj funkciji i prijedlog prošlog ministra sigurnosti Dragana Mektića, nakon što je predao dužnost u SIPA-i vratio se u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, odakle je i raspoređen na čelno mjesto SIPA-e.

Najveći broj bodova, prema kriterijumima na osnovu kojih je formirana lista Nezavisnog odbora prilikom intervjua sa kandidatima za direktora SIPA-e, je dobio Perica Stanić. Imao je 96,25 bodova.

Na drugom mjestu je bio direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, sa 80 bodova. Trećeplasirani je Žarko Laketa sa 66,87 bodova. Goran Zubac se, sa 31,87 bodova, nije plasirao u utrci za direktorsku poziciju Državne agencije za istrage i zaštitu.

Perica Stanić u proteklih mjesec dana obavlja funkciju savjetnika direktora Policije RS-a – Darke Ćuluma. Treba podsjetiti da funkciju v.d. direktora SIPA-e trenutno obavlja Đuro Knežević.

 Ostavite komentar: