Putin upozorava, BiH ignoriše teroriste: Da li će povratnici iz ISIS formirati baze na Balkanu?

Bezbjednosne agencije u BiH slika su i prilika trenutnog stanja u državi, pa zato ne treba ni čuditi što među njima nema apsolutno nikakve saradnje u podizanje nivoa bezbjednosti zbog povratka bivših boraca ISIS-a u BiH.

Istovremeno, lideri najmoćnijih zemalja u svijetu upozoravaju da će teroristi u budućnosti svoje baze imati na Balkanu i pozivaju na zajedničko djelovanje.

– Poslije poraza u Siriji, mnogi militanti se sele u druge regione, gdje žele da stvore jake baze, a jedna od glavnih meta im je Balkan, ali i jugoistočna Azija, kao i južni regioni Zajednice nezavisnih država (ZND). Moramo da sarađujemo i borimo se protiv terorista u najmanje tri naredne godine. Veoma je važno zajedništvo u ovim poslovima – rekao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Bez obzira na silna upozorenja koja dolaze od tako moćne sile, apele ruskog predsjednika niko ne čuje u BiH.

Naše bezbjedonosne agencije ne interesuje ni to kakve posljedice može da po region ostavi i napad Turske na sjever Sirije, gdje su skoncentrisani zatvori u kojima se nalaze ekstremisti nekadašnje Islamske države.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević upozorava da u BiH još nekažnjeno djeluju organizacije koje su radikalizovale i finansirale mlade koji su otišli u Siriju, a sada se vraćaju u BiH.

– Naše bezbjednosne, a pogotovo obavještajne agencije su spremne da pomognu ISIS-ovcima kao što su im pomagale kada su odlazili u Siriju – izjavio je Galijašević.

Galijašević ističe da su se domaće bezbjednosne agencije u prošlosti poigrale velikih geopolitičkih igara u kojima su pojedine zapadne službe imale interese da se Sirija podijeli na tri dijela.

– Sada vidimo posljedice tih igara, jer se mnoge porodice iz Sirije vraćaju u BiH. Prema našim podacima, već se vratilo preko 100 boraca, od kojih je samo 18 procesuirano i kažnjeno presudama ispod zakonskog minimuma – podsetio je Galijašević.

Glavni problem jeste što za sve ovo vrijeme agencije nisu otkrile one koji su organizovano radikalizovali, finansirali i slali mlade iz BiH da se bore na strani terorističkih organizacija u Siriji.

-Čurta je bio srednjoškolac kada je otišao u Siriju, a Jasmin Keserović je imao tek 21 godinu. Ko je njih radikalizovao, usmjerio, pripremio ih za rat u Siriji. To nije individualan čin, ovdje djeluju organizovane grupe, a naše službe ništa ne rade po tom pitanju – rekao je Galijašević.

Upozorio je da se preko bivših boraca ISIS, ali i migranata koji ulaze u BiH bez ličnih dokumenata organizovano stvara rušilačka struktura koja će razbijati državu i unijeti nemir i haos.

– Mi se trenutno suočavamo sa desetinama hiljada boraca ISIS, a naše bezbjednosne službe na državnom nivou ne poduzimaju ništa kako bi se preventivno djelovalo, jer nemamo nikakve informacije o teroristima. Uskraćeni smo za podatke o njihovim biografijama, mjestima na kojima su ratovali, bilo čemu – upozorio je Galijašević.

Osim bivših boraca ISIS, BiH je suočena sa sve većim brojem migranata bez ličnih isprava koji se slobodno šetaju po BiH, ulaze u privatne posjede, stanovništvo negoduje i protestvuje, ali ni njihov glas ne čuju u nadležnim institucijama.

Postavlja se pitanje ko bi uopšte trebalo da preuzme brigu o sigurnosti građana BiH.

O tome kakva je trenutna saradnja bezbjednosnih agencija po ovom pitanju govori i to da su u MUP RS nedavno rekli da ih niko nije obavijestio da se u BiH vraća devet okorelih radikalnih islamista.

Bivši rukovodilac policijskih agencija u BiH Uroš Pena ističe da je Krivični zakon BiH jasno definisao da onaj ko se priključi stranoj vojnoj formaciji čini krivično djelo.

– Podneseni su izvještaji protiv određenog broja državljana BiH koji su se borili u Siriji, a za neke su raspisane i međunarodne potjernice. Jedino što treba ispoštovati jeste da se kaznena politika vodi u skladu sa zakonom, te da se ne izriču kazne ispod zakonskog minimuma – izjavio je Pena.

Dodaje da policijske agencije u BiH moraju voditi računa o bivšim borcima koji su ratovali na strani terorističkih organizacija te bi oni trebalo da budu stavljeni pod nadzor agencija na državnom nivou.

– Mi možemo pričati šta hoćemo, ali to su sve državljani BiH i niko ih ne može spriječiti da se vrate u svoju zemlju. Sa druge strane, u skladu sa zakonom, oni moraju odgovarati za ono što su radili u Siriji, ali problem je što niko neće da radi svoj dio posla – objasnio je Pena.

Obavješteno i Tužilaštvo BiH

O dolasku ISIL-ovaca koji su prošli provjere američkih snaga u Siriji obavještene su policijske agencije i Tužilaštvo BiH.

Za šestoricom je raspisana crvena Interpolova potjernica. Među njima su i Hamza Labidi, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić.

Neslužbeno, trebalo bi da bude isporučen i Armin Abdulah Čurt, za kojeg je ministar bezbjednosti Dragan Mektić tvrdio da je pobjegao iz zatvora.

U BiH je do sada deportovan samo Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše. Njemu se već sudi u Sudu BiH po optužnici Tužilaštva BiH za pridruživanje i sudjelovanje u stranim paravojnim formacijama.

 

Izvor.(SrpskaInfo)Ostavite komentar: