Predsjedništvo BiH zatražilo od Hrvatske da odustane od Trgovske gore i nađe drugo mjesto za odlaganje nuklearnog otpada

Bosna i Hercegovina traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora u opštini Dvor, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, izuzume kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije obezbijedi drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, zaključak je Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine uputiće pismo predsjednici i premijeru Hrvatske, kojim će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu BiH.

– Zadužuje se Ministarstvo inostranih poslova BiH da, putem diplomatsko – konzularnih predstavništava BiH, informiše zemlje članice EU i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu BiH. Predsjedništvo BiH će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, insistirati na punoj zaštiti svih prava koja BiH pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava – saopšteno je iz Predsjedništva BiH, a prenosi SrpskaInfo.

 

Ostavite komentar: