Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH primili diplomate Radne grupe EU za Zapadni Balkan

Diplomate su upoznale članove Predsjedništva BiH sa dosadašnjim sastancima u BiH koje su održali u sklopu više susreta na temu razmjene ideja za usmjeravanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Pozdravili su ostvareni napredak naše zemlje na putu ka EU i izrazili očekivanje da će BiH nastaviti neophodne reformske procese. Diplomate su istakle lidersku ulogu koju, po njima, vodi aktuelni saziv Predsjedništva BiH u ključnim segmentima na putu BiH ka evropskim integracijama

Pohvalili su Predsjedništvo BiH na datom odobrenju za zaključivanje regionalnog sporazuma o romingu i aktivnostima preduzetim na deblokiranju procesa akreditacije bh. univerziteta, istakavši bitnim postizanje konsenzusa oko važnih stvari, jer tako i EU ima dobre temelje za saradnju sa BiH u narednom periodu.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali spremnost za nastavak provođenja reformi s ciljem akceptiranja svih elemenata pravne tekovine EU u domaće zakonodavstvo, istakavši da bi taj reformski proces dodatno bio podstaknut dobivanjem pozitivnog mišljenja Evropske komisije (avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU do kraja rumunskog predsjedanja Savjetom EU.

Pored članova COWEB -a, na sastanku su učestvali i predstavnici učesnica SEECP-a, Komisije EU, Evropske službe za spoljne poslove i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark.

 

Izvor.(Predsjedništvo BiH)

 

Ostavite komentar: