Petronijević: Radovan Karadžić ima pravo na dva pravna lijeka poslije presude

Pravni tim nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića ima pravo na dva pravna lijeka poslije presude na kaznu doživotnog zatvora pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MICT), izjavio je za Hinu jedan od Karadžićevih advokata Goran Petronijević rekavši i da će tim pokušati i reviziju presude.

Komentarišući vijest da je Karadžić uložio žalbu na presudu doživotnog zatvora, uz zahtjev da se ta kazna ukine i predmet vrati raspravnom vijeću na ponovno suđenje, Karadžićev advokat iz Beograda je potvrdio da je MICT presudom o doživotnom zatvoru prekršio vlastita pravila.

– Vijeće MICT-a prekršilo je vlastita pravila prilikom donošenja prvostepene kazne izrečene Radovanu Karadžiću s 40 godina zatvora na doživotnu kaznu zbog toga što u drugostepenoj presudi nije bilo povećanja činjeničnog stanja u dispozitivu presude, niti je bilo povećanja oblika odgovornosti po 10 tačaka za koje je Karadžić proglašen krivim – rekao je Petronijević.

On je, upozoravajući na pravila MICT-a, rekao da u takvoj situaciji “drugostepeni sud ne može ulaziti u pravno uvjerenje prvostepenog suda” u vezi s omjerom kazne.

– To je moguće jedino ako ga se u drugostupenom postupku proglasi krivim za neku tačku po kojoj je oslobođen u prvostepenom postupku – objašnjava Karadžićev advokat dodajući da je “jedino u toj situaciji moguće” da MICT poveća kaznu.

Povećanje kazne je moguće, navodi Petronijević, i ako je “u nekoj od tačaka optužnice povećan neki od oblika odgovornosti”.

– U ovoj situaciji oni (MICT) to nisu mogli uraditi i mi sada pišemo žalbu na dio presude koji se odnosi na preinačenje kazne. Rezultat te žalbe – ako je usvoje, a nadamo se da hoće – može biti da kaznu sa doživotne vrate na 40 godina, kako je glasila i prvostepena presuda – rekao je Petronijević.

On kaže da će advokatski tim pripremati reviziju praveći “selekciju iz kontigenta dokaza za pojedine tačke (optužnice) koje je je tužilaštvo (ICTY i MICT) do sada prikrivalo od odbrane”.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: