OHR o deklaraciji SDA

Delegati 7. Kongresa Stranke demokratske akcije (SDA), koji je održan u Sarajevu proteklog vikenda, usvojili su temeljne akte koji definišu unutrašnju organizaciju i politički kurs ove stranke.

Usvojeni su Statut i Programska deklaracija SDA, te devet rezolucija. Upravo je deklaracija SDA izazvala mnogobrojne reakcije u Bosni i Hercegovini, pogotovo iz entiteta Republika Srpska.

U deklaraciji se, između ostalog, naglašava da je primarni i dugoročni cilj usvajanje Ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, s tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim.

Upravo ovaj dio deklaracije naišao je na oštre osude stranaka iz RS-a, kako vladajućih tako i opozicionih. Upitali smo i Ured visokog predstavnika za komentar.

Upravni odbor Vijeća za sprovođenje mira konstantno potvrđuje svoje neupitno opredjeljenje teritorijalnom integritetu BiH i njenoj temeljnoj strukturi kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, kako je determinirano i Ustavom. BiH nije državna zajednica, dva entiteta pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu, što zahtijeva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode“, naveli su za N1 iz OHR-a.

Osim iz Republike Srpske, na deklaraciju su reagovali i iz Hrvatskog narodnog sabora u BiH (HNS BiH) i “odbacili ciljeve i smjer djelovanja koji su definisani u Programskoj deklaraciji SDA”.

U HNS-u smatraju da je Programska deklaracija SDA “potpuno neprihvatljiva za opstojnost i stabilnost države BiH”.

Publiée par BL Portal sur Samedi 14 septembre 2019

 

Izvor:(N1 BiH)Ostavite komentar: