Održan sastanak lidera vladajuće koalicije: Postignut sporazum i formirana tijela za zajedničko djelovanje do 2022. godine

Koalicioni partneri koji čine vlast na nivou Republike Srpske postigli su sporazum o zajedničkom djelovanju do 2022. godine. Sporazum sadrži principe na kojima se formira Savjet koalicije i način njegovog djelovanja.

Prema sporazumu koji su postigli koalicionu partneri, Savjet koalicije sastajaće se jednom u tri mjeseca, a pripremu sjednica vršiće komisija sastavljena od generalnih sekretara ili izvršnih članova partija. Koalicijom će predsjedavati SNSD.

Utvrđen je i procenat učešća u vlasti određenih partija. Јedini kriterijum pri utvrđivanju ovog procenta bio je broj poslanika u NSRS, koje određena partija okuplja.

Prema riječima Milorada Dodika, SNSD ima 53,57 odsto, DNS 14,29 odsto, SP 12,50 odsto, Demos i Ujedinjena Srpska po 7,14 odsto i NDP 5,36 odsto, a svi skupa čine više od dvije trećine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Do 15. maja, u skladu sa ovim procentima, biće napravljen i prvi aneks koji će tačno utvrditi šta kojoj partiji pripada. Nakon sastanka, lider SNSD-a istakao je da je ova stranka svjesno pristala na smanjenje svog učešća u vlasti, prihvatajući druge partije, a da su rezultat te politike najsnažnije institucije Republike Srpske, kao i najsnažnije predstavljanje Srpske na nivou BiH.

– Naši odnosi unutra su potpuno relaksirani, stabilni, i mi smo potpuno spremni da se uputimo isključivo na razgovore o raznim politikama i razgovore o raznim otvorenim pitanjima i oima koja će biti otvorena – poručio je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik se osvrnuo i na pitanje o formiranju Savjeta ministara, i istakao da je SNSD jasno istakao stav protiv politike pridruživanja NATO-u, kao i da bi svaki špekulativni i individualni pokušaj da se ovo pitanje nametne, dovelo do urušavanja isntitucija BiH, a vjerovatno i zemlje u cjelini. Bez konsenzusa na vanjskopolitičnim pitanjima niko ne može da djeluje, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

– Ne bih preporučio da se iko šali i igra spekulacijama tipa – ministar odbrane će uzeti MAP i odnijeti u NATO i reći da je to stav BiH. To bi isto bilo kao kada bih ja sutra otišao u Moskvu i potpisao sporazum o priključivanju BiH Evroazijskom savjetu – rekao je Dodik.

Želimo da ono što pripada Republici Srpskoj ostvarimo, i to na način predviđen Ustavom. To znači tri ministarska mjesta u Savjetu ministara, dodao je Dodik.

– Izjavom da bi jedan od ministara iz Srpske trebalo da bude nestranački kandidat, Bakir Izetbegović je zatvorio svaku mogućnost da on bude nestranački. Mi imamo tri imena i neću vam reći koja su. Ono što znate je to da je Zoran Tegeltija predsjedavajući i oko njega nema nikakvih nedoumica – istakao je Dodik.

Dodik je poručio da SNSD nema namjeru da dalje pregovara o formiranju vlasti na nivou BiH, kao i da je sljedeći sastanak moguć tek nakon formiranja vlasti, i to u vezi sa daljim aktivnostima na nivou BiH.

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NDP-a Dragan Čavić i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Prisutni su bili i visoki funkcioneri ovih stranaka Željka Cvijanović, Luka Petrović, Dragutin Rodić, Slobodan Protić, Spomenka Stevanović, Vojislav Gligić i Kostadin Vasić.

Ostavite komentar: