Obilježavanje 24 godine od stradanja i egzodusa Srba iz zapadne Slavonije

Služenjem pomena u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci za poginule Srbe u akciji hrvatske vojske i policije “Bljesak”, počelo je obilježavanje 24 godine od stradanja srpskog naroda iz zapadne Slavonije.

Pomenu prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i više ministara u Vladi Srpske.

Služenju pomena prisustvuju i poslanici u Narodnoj skupštini Srpske – Ognjen Žmirić, Milan Švraka, Dane Malešević i Marinko Dragišić, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije, kao i gradske uprave Gradiške na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem, te brojni građani.

 

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, te predstavnici Udruženja protjeranih Srba zapadne Slavonije i grada Gradiška.

U akciji hrvatskih oružanih snaga “Bljesak” na zapadnu Slavoniju, koja je bila pod zaštitom UN, ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba od kojih je 55 žena i 11 djece, a srpski narod je protjeran iz tog dijela Hrvatske.

Hrvatske vojne i policijske snage su 1. i 2. maja 1995. godine izvršile agresiju na zapadnu Slavoniju, koja je tada bila zona pod zaštitom UN – takozvani sektor “Zapad” i bila je u sastavu Republike Srpske Krajine.

Područje na kojem je u to vrijeme živjelo oko 15.000 Srba, od kojih su 4.000 bili vojnici, napalo je, prema hrvatskim podacima, oko 16.000 pripadnika hrvatske vojske i policije, a prethodno su obavijestili pripadnike UN, koji su pobjegli prije akcije. Srpsko stanovništvo zatečeno je na spavanju.

Srbi zapadne Slavonije tada su krenuli u egzodus spasavajući živote, a na putu prema mostu spasa preko rijeke Save, koji vodi u Republiku Srpsku, kolone srpskih izbjeglica sustizale su avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

 

Izvor:(SRNA / ATV)

 

Ostavite komentar: