Novinarima zabranjen prilaz Vučjaku, sprema se deportacija migranata prema Sarajevu

Iako su medijske ekipe svakodnevno, već mjesecima, bile prisutne u divljem migrantskom kampu Vučjak, policija je danas odlučila zabraniti prilazak na čak tri kilometra. Razlog zbog kojeg je novinarskim ekipama jutros zabranjen prilazak kampu Vučjak je, navodno, zbog bezbjednosti.

Upravni odbor Udruženja BH novinari javno je pozvao Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, kao i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) da omoguće sigurno i slobodno izvještavanje svim medijima o premještanju migranata iz kapma Vučjak i sa drugih lokacija u USK.

“Članovi UO BH novinara su potpuno svjesni da je ovo događaj visokog sigurnosnog rizika i sa velikim brojem različitih aktera, te potrebnom poštivanja procedura rada policije i zaštite integriteta samih migranata, S druge strane, ovo je i događaj od javnog značaja za sve stanovnike USK i drugih dijelova BiH, zbog čega je važno javnosti i medijima osigurati tačne, objektivne i balasnirane informacije od nadležnih lokalnih vlasti USK, policije i IOM-a, kao i uvid u cjelokupan tok izmještanja migranata”, saopšteno je.

Izmještanje migranata sa Vučjaka u prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva trebalo je biti sprovedeno juče, ali je pomjereno za danas. Migranti koji danas uđu u autobuse, u Ušivku će biti privremeno jer se u narednim danima očekuje osposobljavanje kasarne Blažuj.

Iz IOM-a su za Klix.ba kazali da će ova organizacija raditi premještanje isključivo zasnovano na dobroj volji migranata.

“Samo ako oni žele da budu privremeno smješteni u neki od centara i da im se pruži odgovarajuća humanitarna pomoć. Oni koji ne žele, moramo poštivati njihovu odluku”, rekla je za Klix.ba Edita Selimbegović.

Zvaničnici Unsko-sanskog kantona su najavili da će deportacija migranata s Vučjaka biti obavljena u roku tri dana nakon čega će krenuti uklanjanje šatora i predmeta iz kampa.

 

Izvor:(Klix.ba)

 Ostavite komentar: