Nova prilika da se kaže “ne” radioaktivnom otpadu

Tematska sjednica Opštinskog vijeća Dvor biće održana u ponedjeljak, i to po zahtjevu hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane “Krško”.

Potvrdio je to “Glasu Srpske” načelnik Dvora Nikola Arbutina. U pozivu za ovu sjednicu naznačeno je da će predstavnici tog fonda predstaviti Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorišćenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i upoznati prisutne sa planiranim aktivnostima uspostavljanja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u toj opštini.

– Nacionalni program usvojen je krajem prošle godine. Od tada smo mnogo puta tražili informacije o tome šta se u vezi s tim pitanjem dešava, ali ih nikada nismo dobili. Ni od jednog ministarstva, a ni od Vlade Hrvatske. Ovo je prilika da pokušamo dobiti odgovore na pitanja, koja do sada nismo i da kažemo svoj stav – rekao je Arbutina.

On je ponovio da su se opština Dvor i njeni građani već jasno i glasno izjasnili da su protiv ideje zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac u toj opštini na Trgovskoj gori.

– Sve odluke do sada donosio sam transparentno, a to ću raditi i ubuduće – naveo je Arbutina i dodao da u cijelom ovom procesu, od 2015. godine, nažalost, svi nemaju jedinstven stav i nisu iskreni.

– Pojedinci postupaju populistički – poručio je Arbutina.

 

Izvor:(Glas Srpske)Ostavite komentar: