Nema uvida u Program reformi: Predsjedništvo BiH odbilo zahtjev Transparency Internationala

Predsjedništvo BiH odbilo je zahtjev nevladine organizacije Transparency International, koja je tražila da joj se dostavi primjerak dokumenta Program reformi koji nakon imenovanja novog Vijeća ministara treba biti u sjedište NATO-a.

U aktu Predsjedništva BiH navedeno da je utvrđen izuzetak kod postupanja po Zakonu o slobodi pristupa informacijama.

“Zakon o slobodi pristupa informacijama propisuje da svaka osoba ili pravni subjekat ima pravo pristupa informacijama koje su pod kontrolom javnog organa. Ovo pravo pristupa informacijama podliježe samo formalnim radnjama i ograničenjima utvrđenim u zakonu, a u tom smislu Sekretarijat Predsjedništva BiH utvrdio je izuzetak od objavljivanja ove informacije procjenjujući da ona ne može biti dostupan javnosti”, kaže se u obrazloženju, navodi Klix.ba.

Navode da je izuzetak od objavljivanja informacije utvrđen jer se zahtjevom traži dokument koji je odlukom Predsjedništva BiH usvojen na vanrednoj sjednici i kojom je odlučeno da će se dokument dostaviti sjedištu NATO-a u Briselu putem Stalne misije BiH u roku od jednog dana nakon što Predstavnički dom PSBiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Savjeta ministara BiH.

“Shodno navedenom donosilac ovog rješenja je zaključio da se radi o dokumentu koji je uslov za realizaciju odluke. Prema tome, radi zaštite procesa realizacije odluke tražena informacija je izuzeta od objavljivanja i davanja u javnost“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju Predsjedništva BiH, navodi Klix.ba.

Izvršna direktorica Transparency international BiH Ivana Korajlić izjavila je za Klix.ba kako je problematično to što su mimo zakonskog osnova direktno rekli da je interes Predsjedništva iznad javnog interesa.

“Otvoreno su naveli da je odluka Predsjedništva BiH da će poslati Program reformi NATO-u nakon što se imenuje Vijeće ministara, te rekli da bi objavljivanje ugrozilo realizaciju ove odluke. Dakle stavili su su interes političkog dogovora iznad javnog interesa. Drugo, čak i da nije to onda ispada da bi građani ako se upoznaju sa dokumentom ugrozili partnerstvo sa NATO , što je isto apsurdno, jer je Program reformi već sačinjen i usvojen i u interesu građana koji trebaju da znaju šta podrazumijeva”, zaključila je Korajlić..

 Ostavite komentar: