Nedeljko Čubrilović razgovarao sa deputatom Državne dume Ruske Federacije o unapređenju saradnje

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je, u Banjoj Luci, razgovarao sa deputatom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije i članom Komiteta za međunarodne odnose Jevgenijem A. Primakovim o mogućnostima unapređenja privredne, naučne, kulturne i međuparlamentarne saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske.

Na sastanku, kojem je prisustvovao ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov, istaknuto je da Ruska Federacija i Republika Srpska imaju čvrste privredne, istorijske i institucionalne veze, te da je neophodno dalje raditi na intenziviranju ekonomske, parlamentarne, obrazovne i kulturne saradnje.

Predsjednik Čubrilović je istakao da Narodna skupština Republike Srpske ima prijateljsku saradnju sa Zakonodavnom skupštinom Sankt Peterburga, u skladu sa Protokolom o saradnji između dva parlamenta, te da je nakon posjete predsjednice Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko, međuparlamentarna saradnja podignuta na viši nivo, što je od posebnog značaja za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Predsjednik Čubrilović zahvalio se Ruskoj Federaciji na objektivnom pristupu i podršci politici dijaloga i pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu, istakavši da je Ruska Federacija pokazala da poštuje Dejtonski mirovni sporazum i druge međunarodne akte.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o procesu formiranja vlasti u zajedničkim institucijama BiH. Predsjednik Čubrilović je istakao da je očigledno da određene političke stranke iz Sarajeva svjesno blokiraju formiranje Savjeta ministara BiH, čime nanose štetu cijeloj zemlji.

 

Izvor:(NSRS)

Ostavite komentar: