MUP RS: Nastavak eskalacije migrantske krize, koja bi mogla trajati godinama

MUP RS u izvještaju o stanju bezbjednosti u 2018. godini i prva četiri mjeseca ove godine navodi da se može očekivati “nastavak eskalacije migrantske krize, koja bi mogla trajati godinama”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u izvještaju o stanju bezbjednosti u 2018. godini i prva četiri mjeseca ove godine, dostavljenom Narodnoj skupštini RS, navodi da se može očekivati “nastavak eskalacije migrantske krize, koja bi mogla trajati godinama”.

Izneseni su podaci da je u 2018. godini Ministarstvo bezbjednosti BiH, Služba za poslove sa strancima, evidentirala 23.902 nezakonita migranta, a u toku ove godine još 6.991, ali da je stvarni broj daleko veći.

– Za očekivati je nastavak eskalacije migrantske krize, koja bi mogla trajati više godina, jer migranti dolaze i iz zemalja u kojima nema ratnih sukoba – istaknuto je u izvještaju.

Navode i da problem predstavlja što migranti nesmetano dolaze do BiH, jer ih sve zemlje propuštaju od Grčke, Makedonije, Bugarske, Albanije, Crne Gore i Srbije.

– Na toj ruti BiH je najzapadnija zemlja i graniči se sa Evropskom unijom, odnosno Hrvatskom koja sve jače kontroliše svoju granicu i ne dozvoljava prolazak u zemlje Evropske unije. Tako duži boravak u BiH migrante dovodi u situaciju da se ostajući bez novca, lakše odlučuju za vršenje krivičnih djela, naročito imovinskih – istakli su u MUP-u Srpske.

Navodi se da su u periodu januar – april 2019. godine policijski službenici MUP RS evidentirali 2.160 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je za oko četiri puta više u odnosu na isti period lani.

Prema porijeklu, pronađeni migranti dolaze iz Pakistana (33,5%), Iraka (13,9%) i Sirije (10,8 odsto).

U prva četiri mjeseca 2019. godine MUP RS je Tužilaštvu BiH podnio devet izvještaja protiv 12 lica koja su izvršila devet krivičnih djela krijumčarenje ljudi, prevozeći 74 migranta.

Za potrebe pojačanog angažmana policijskih službenika MUP RS utrošeno je 1,3 miliona KM i to za nabavku 15 kombi vozila 887.000 KM, nabavku zaštitne opreme 50.000 KM, za isplatu dnevnica 240.000 KM i nabavku goriva 180.000 KM.

– Imajući u vidu opasnost od eskaliranja ilegalnih migracija i nenaziranje skorog okončanja migracija, te u tom slučaju nedovoljne kapacitete za sprečavanje ovog rizika, Republika Srpska je odlučila da omogući uspostavljanje rezervnog sastava policije stvarajući najprije zakonske pretpostavke – naglašeno je u izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

 

Izvor:(Novosti.rs)Ostavite komentar: