Mirko Šarović izlazi iz trke za predsjednika SDS-a?

Skupština SDS-a 15. juna izabraće novog predsjednika stranke i, kako stvari sada stoje, vrlo je vjerovatno da će birati između dva imena, i to Vukote Govedarice, aktuelnog lidera, i Milana Miličevića, aktuelnog predsjednika Glavnog odbora, s obzirom na to da sve informacije govore da će se Mirko Šarović povući iz trke za prvog čovjeka najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj.

“Trenutno se unutar SDS-a vodi bitka za podršku svakog opštinskog odbora, a u tome učestvuje i Šarović, koji će se, gotovo je sigurno, na kraju povući i odbore stranke koji ga podržavaju pozvati da glasaju za Miličevića”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak SDS-u.

U prilog ovoj priči ide i činjenica da su se neposredno pred sjednicu Glavnog dobra SDS-a, koja je u nedjelju održana u Istočnom Sarajevu, a na kojoj je takođe bilo riječi o kandidaturama za šefa stranke, sastali Miličević i Šarović i mimo svih popili kafu.

Ljudi iz SDS-a s kojima smo razgovarali, a koji nisu željeli javno govoriti na ovu temu, kažu da blagu prednost u trci za predsjednika SDS-a treba dati Miličeviću, ali da ni Govedaricu ne treba potcijeniti s obzirom na to da je stanje na terenu takvo da je u vezi s pitanjem podrške, SDS kao stranka poprilično podijeljen.

“Banjaluka još nije odlučila, ali po svemu sudeći, podržaće Govedaricu, dok će Bijeljina vrlo vjerovatno biti na strani Miličevića i do pred samo održavanje sjednice Skupštine SDS-a neće biti poznato ko će dobiti većinu”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

Inače, još ranije Predsjedništvo SDS-a dogovorilo je da će Skupština SDS-a u junu brojati do maksimalno 450 delegata, koji će i odlučivati o predsjedniku SDS-a. Takođe, dogovoreni su i kriterijumi za izbor delegata, a dva najznačajnija su uspjeh na prošlim izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske i broj birača iz određene regije. I kada se to uzme u obzir, dobro upućeni tvrde da je trenutno minimalna prednost u korist Miličevića.

Koliko je situacija u SDS-u napeta zbog predstojećih izbora, govori i činjenica da su se određeni zvaničnici SDS-a počeli otvoreno stavljati na stranu Miličevića ili Govedarice, pa tako Aleksandra Pandurević, jedna od istaknutih članova SDS-a, otvoreno podržava Miličevića, kao i Milovan – Cicko Bjelica, dok je sa druge strane Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH i novoizabrani poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, stao na stranu Govedarice.

Iz nekoliko izvora potvrđeno nam je da će, kako se sjednica Skupštine SDS-a bude bližila, situacija u ovoj stranci biti sve složenija te da još postoje one snage koje pokušavaju da se pred delegate izađe sa jednim imenom, što bi bilo najbolje, mada je to u ovom trenutku teško ostvarivo.

 

Izvor:(Nezavisne novine)

 

Ostavite komentar: