Ministar Rajčević razgovarao sa hrvatskom ministricom Divjak: Nema opasnosti za diplome iz Republike Srpske

Povodom informacija koje su se pojavile u javnosti u kojima je ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženka Divjak navela da Republike Srpska odbija provjeru diploma na zahtjev Republike Hrvatske, Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske u interesu objektivnog i tačnog informisanja javnosti upozorava da ti navodi nisu tačni.

Nakon ovih informacija ministar za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević je stupio u kontakt sa ministricom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženkom Divjak, i dobio uvjeravanja da ne prijeti nikakva opasnost po nosioce naših diploma.

„Bio sam iznenađen kada sam saznao za izjavu ministrice Divjak i istog trenutka sam izvršio provjere u nadležnoj službi u Ministarstvu iz koje su me uvjerili da je dosadašnji proces provjere, odnosno odgovora na zahtjeve iz Republike Hrvatske, proticao bez ikakvih problema. Ministrica Divjak i ja smo razgovarali jutros i dogovorili smo se da u cilju izbjegavanja bilo kakvih tehničkih problema u vezi procesa provjera, ubuduće svi kontakti između ministarstava budu direktni“, poručio je ministar Rajčević.

Takođe je dodao da ga je ministrica Divjak obavijestila o njihovim aktivnostima i pojedinim nepravilnostima koje su utvrđene, ali koje se nisu isključivo odnosile Republiku Srpsku, nego da se radilo i o diplomama iz drugih država u regionu.

„Spomenula je jedan slučaj iz Republike Srpske, ali se isti odnosi na provjeru svjedočanstva srednje škole. Ja sam preuzeo obavezu da o istom obavijestim nadležno ministarstvo“, naveo je ministar Rajčević.

Ministar Rajčević je takođe zamolio ministricu Divjak da Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske dostavi spisak imena i prezimena za koje želi da se obavi provjera, a da će nadležne institucije iz Republike Srpske odmah preduzeti potrebne radnje kako bi organima Republike Hrvatske bilo odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Ministri su se usaglasili da zajedno sa ostalim nadležnim organima država iz regiona ostaju na istom zadatku borbe protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju i nadu da će međusobna saradnja biti uspješno nastavljena.

 

Izvor:(Vlada RS)

 Ostavite komentar: