Migranti uništvaju imovinu po Hercegovini

Ilegalni migranti su, od februara, sve prisutniji na području Hercegovine.

Sve češće upadaju i u vikendice ili napuštene objekte, uništavaju ili kradu pokrentu imovinu vlasnika.

Ove godine, ukrali su i četiri putnička vozila, uglavnom u blizini graničnog pojasa.

Broj ilegalnih prelazaka, u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, povećan je za oko trideset odsto.

Nebojši Gudelju, iz trebinjskog naselja Perovića Most, migranti su, u zoru sedamnaestog februara, ukrali “škodu feliciju”. Presretnuta je u blizini Ljubinja.

– Zaboravio sam ključeve, naišli su i ukralu auto bukvalno ispod prozora – priča Nebojša.

Nebojša tvrdi da su svakodnevno na putu Nikšić – Trebinje. Uz ilegalne rute prema Bileći i Gacku, to je jedan od migrantskih pravaca kada iziđu iz Crne Gore.

Najčešće su nadomak Bileće.

– Taksisti ih dovezu do prelaza, tu im je najkraće, pokažu im gdje da idu, prelaze ilegalno, izbjegavaju graničnu kontrolu – pojašnjava Milenko Kujundžić, komandir Јedinice GP Trebinje.

Ti koji uspiju ući, a njihov broj je nepoznat, ne prezaju ni od čega. Provale, krađe, paljevine i uništavanje, dešavaju se u noćnim satima.

– Bio sam nedavno na Begovim Koritima. Obišli smo četiri-pet vikendica i svaka je obijena, polomljena su stakla, namještaj uništen – dodaje Nebojša Gudelj.

Iz policije su potvrdili da nisu imali slučajeve fizičkog nasrtanja na mještane. Preporučuju zaštitu imovine, jer je naknadu štete teško ostvariti.

Bezbjednost građana nije ugrožena. Evidentirali su 122 migranta od početka godine.

– Ne bih govorio da je to neka velika prijetnja, i da građani treba da strahuju. To što se desilo u državama okruženja, dešava se i kod nas i nemamo bezbjednosni problem koji bi nam ulio strah – kaže Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje.

U Graničnoj policiji kažu da, na osnovu sporazuma o readmisiji, migrante vraćaju u Crnu Goru. Od početka godine bilo je 678.

Milenko Kujundžić, komandir Јedinice GP Trebinje, naglašava da se često desi da grupa, koju su ovratili, ponovo vrati dva ili tri puta.

Povećan pritisak na granicu očekuje se tokom ljeta. Iz policijskih agencija građanima preporučuju da zaštite imovinu, a svako sumnjivo kretanje da prijave policiji.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: