Kovačević: Vrijeme je da Srpska prestane da bude talac nesređenih odnosa u FBiH

Јedina instanca koja se bruka zbog neformiranja Savjeta ministara jeste BiH, a Republika Srpska je ta koja je potpuno stabilna i sada samo čeka da prestane da bude talac nesređenih odnosa u FBiH, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Smatramo da je krajnje vrijeme da se formira Savjet ministara i da se pokaže da BiH može da funkcioniše na bilo koji način. Ovo što se sada događa, to što nije izabrana čak ni delegacija za Savjet Evrope, pokazuje u kakvoj situaciji se BiH nalazi. Јedina instanca koja se bruka u svemu ovome jeste BiH – konstatovao je Kovačević.

On je naglasio da SNSD uopšte nije zadovoljni tempom formiranja Savjeta ministara.

– Smatrali smo da je to trebalo da bude urađeno još u decembru prošle godine, kada smo formirali Vladu Republike Srpske i sve institucije. To je bio pravi trenutak. Sve poslije toga je kasno. Ono što SDA i ostale stranke iz Sarajeva sada demonstriraju jeste nemogućnost opstanka BiH – istakao je Kovačević za portal Insajder.

Komentarišući najnovije saopštenje Demokratskog fronta koji formiranje novog Savjeta ministara uslovljava prethodnim formiranjem vlasti u FBiH, Kovačević kaže da su to unutrašnje stvari tog entiteta u koje SNSD ne želi da ulazi.

– Mi se bavimo onim što Republiku Srpsku zanima. Srpska je potpuno institucionalno stabilna i funkcionalna. Odmah poslije izbora formirane su sve institucije vlasti u Republici Srpskoj i sada samo čekamo da prestanemo da budemo talac nesređenih odnosa u FBiH te da se konačno i ovo završi, da se formira Savjet ministara kako bi i sa tog nivoa mogli da pomognemo razvoju Srpske. To je jedino što nas interesuje – poručio je Kovačević.

Govoreći o aktivacija MAP-a i slanju Godišnjeg nacionalnog programa u sjedište NATO-a u Briselu, što je još jedna od stvari koje bošnjačka strana poteže kao uslov za formiranje vlasti na nivou BiH, portparol SNSD-a kaže da svako ima pravo da ima svoje političke stavove.

– Njihov politički stav je očigledno to, što je za nas apsolutno neprihvatljivo. Mi imamo svoje političke stavove koji su zasnovani na zvaničnim politikama Republike Srpske. U Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena je Deklaracija o vojnoj neutralnosti koja nas obavezuje. Ne želimo uopšte da razgovaramo o MAP-u. Najvažnije je da se implementiraju izborni rezultati – rekao je Kovačević.

Podsjetivši da će u srijedu u Sarajevu biti održan sastanak lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, na kojem bi trebalo da se pokuša pronaći dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, Kovačević je naveo da još nije poznato da li će nakon razgovora trojice stranačkih lidera doći i do sastanka stranačkih delegacija o istoj temi.

– Sastanak je u srijedu, a prvo bi trebalo da bude održan sastanak trojice stranačkih predsjednika. Da li će poslije toga biti održan i sastanak stranačkih delegacija, još ne mogu da potvrdim sa sigurnošću – kaže Kovačević.

On je dodao da se očekuje da u srijedu Bakir Izetbegović potpiše dokument od 11 tačaka koji sadrži principe budućeg djelovanja vlasti na nivou BiH, pojasnivši da su to čisto načelni principi, a ne programski dokument.

– Međutim, bez obzira na taj potpis, ponavljam da mi u SNSD-u uopšte nismo zadovoljni tempom formiranja Savjeta ministara – zaključio je Kovačević.

 

Izvor:(SRNA)

 

Ostavite komentar: