Košarac: Da li Mektić javno govori ono što u SDS misle, a ne smiju da kažu?

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da se zvaničnici SDS-a moraju jasno izjasniti jesu li za ulazak BiH u NATO, budući da, kako je rekao, jedno pričaju u Banjaluci, a sasvim drugo u Sarajevu.

– Ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragan Mektić sinoć je, gostujući na jednoj sarajevskoj televiziji, javno, jasno i glasno podržao ulazak BiH u NATO. Jasno je da svako, pa i Mektić, ima pravo na političko mišljenje, ali bi SDS kao stranka trebalo da se izjasni da li Mektić javno govori ono što u njegovoj partiji misle, a ne smiju da kažu – rekao je Košarac, komentarišući izjavu Mektića za sarajevsku “Fejs televiziji” da bi volio da, kako je rekao, “zajednički guramo priču vezanu za NATO”, jer bi taj vojni savez donio više sigurnosti BiH”.

Košarac je upitao čelnike SDS-a jesu li ovakvi stavovi stvarni razlozi zbog kojih je SDS odbio ponudu SNSD-a za jedinstven politički nastup te dvije partije u zajedničkim institucijama u Sarajevu.

– Mislim da je ovdje sve jasno. Znamo da od njih Bakir Izetbegović traži da u Savjetu ministara glasaju za Godišnji plan, čijim bi slanjem bio aktiviran MAP. Moguće je da će ga nakon ove Mektićeve izjave i poslušati – upozorio je Košarac.

On je Mektiću poručio da nema razloga da bude nervozan zbog istrage koju je protiv njega pokrenulo Tužilaštvo BiH.

– Siguran sam da će njegovi šefovi i prijatelji Bakir Izetbegović i Osman Mehmedagić Osmica naći načina da ga izvuku i ‘operu’ od bilo kakve krivice. A ako bi ga SDS, kojim slučajem, isključio iz stranke zbog stavova o NATO-u, uvjeren sam da bi ga SDA odmah primila u svoje redove – rekao je Košarac.

Gostujući sinoć na “Fejs televiziji” Mektić je rekao da bi volio da se zajedno “gura priča u vezi sa NATO savezom”.

– Mislim da bi nam NATO donio više sigurnosti, a sve ostalo je samo nestabilnost. S NATO-om ćemo postići pravnu sigurnost i ići naprijed. Isto tako mislim i za Srbiju i onda ćemo biti okruženi NATO-om i jednom za svagda raščistiti sa sukobima, netrpeljivošću i nestabilnošću – rekao je Mektić.

 

Izvor:(SRNA)

Ostavite komentar: