Konstituisanje Savjeta ministara moguće do kraja mjeseca

U Sarajevu je održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića o formiranju vlasti na nivou BiH.

Dodik i Izetbegović su poručili da će stranke raditi na definisanju principa koji će zadovoljiti sve.

Dodik je rekao da bi u narednih sedam do deset dana mogao da bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara, a do kraja mjeseca i konstituisan Savjet.

On je istakao da uslovljavanja formiranja Savjeta ministara usvajanjem Akcionog plana za članstvo u NATO nije racionalno i podsjetio da ne postoji konsenzus o ovom pitanju.

– SDA, HDZ i svi u FBiH misle da se BiH kreće prema NATO. To pitanje ne može dobiti saglasnost zbog niza razloga, ali racionalno je da to pitanje neće nestati samo zato što mi iz Republike Srpske smatramo da treba biti drukčije. Želim da kažem da uslovljavanje nije racionalno – rekao je Dodik.

On je naglasio da, za razliku od MAP-a i članstva u NATO, o evropskom putu BiH nema različitih stavova.

– Konsenzus oko toga nije upitan, kao i oko mehanizma koordinacije. Ovdje smo razgovarali kao predsjednici tri partije. Pozicioniranje partija je izvjesno, dakle nema spora o tome da bi predsjedavajući trebalo da bude Srbin, tu nema spora. Došlo je do zastoja jer je trenutak gdje se postavilo pitanje MAP-a kao prethodno pitanje Savjeta ministara – rekao je Dodik.

Dodik, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH, podsjetio je da je Predsjedništvo danas zadužilo Savjet ministara u tehničkom mandatu da u roku od sedam dana dostavi prijedlog sporazuma o pojeftinjenju usluga rominga u javnim mrežama mobilne komunikacije u regionu, kako bi moglo da odobri potpisivanje sporazuma tokom drugog Digitalnog samita zapadnog Balkana, koji će biti održan u Beogradu 4. i 5. aprila.

Izetbegović je rekao da nije postignuta saglasnost kada je riječ o aktivaciji MAP-a.

– Republika Srpska definitivno ima političko pravo i politički stav u vezi sa MAP-om, samo treba da ga efektuira kroz institucije na nivou BiH. Mi smo donijeli zakone koji su jasni, donijeli smo strategije koje se odnose na MAP i aktivaciju MAP-a, godišnjih planova i ostalo – rekao je on.

Sastanak, čiji je domaćin bio Izetbegović, održan je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Osim Dodika, u delegaciji SNSD-a bili su Nikola Špirić i Staša Košarac.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: