Komšić u UN: Srbi i Hrvati negiraju genocide

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u Njujorku sa Adamom Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida. Komšić se Diengu požalio na Republiku Srpsku i njene institucije.

Kako je saopšteno iz Komšićevog kabineta sagovornici su razgovarali o važnosti projekta za preveneciju genocida, a “složili su se da je neprihvatljivo svako negiranje genocida u BiH i zločina koji su se dešavali tokom agresije na BiH.”

Dieng je Komšiću kazao da je u više navrata posjetio BiH i Srebrenicu, gdje je, kako navodi, stekao kompletnu sliku o tome šta se dešavalo na našim prostorima, a u svrhu provođenja daljih aktivnosti na prevenciji genocida.

“Komšić je istakao apsurdnu činjenicu, a to je da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu RS institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH,” stoji u saopštenju iz Kabineta

U saopštenju se dalje citiraju Komšićeve riječi da se nakon počinjenog genocida počinje sa negiranjem i neprihvatanjem, da bi se na kraju pristupilo veličanju genocida i njegovih počinilaca,a da jedan genocid ne umanjuje niti relativizira drugi.

Komšić je mišljenja da “projekat prevencije genocida mora imati specifičan pristup za svaki region, te da se ne smije upasti u zamku površnog i šablonskog pristupa. ”

Iz kabineta navode da je predsjedavajući Komšić na kraju naglasio da mržnja ne vodi nikuda, i da svi zajedno kroz pozitivan dijalog trebamo graditi budućnost za generacije koje dolaze.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić izjavio je danas Srni da u posljednjem ratnom sukobu nije počinjen genocid, niti izvršena agresija na BiH, kako to tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Srpski narod se zalaže za istinu, a istina je da u BiH nije počinjen genocid, niti izvršena agresija. Nije mi jasno o čemu priča Komšić kada je nekadašnjih njegovih 5.000 saobraca rođeno van BiH”, rekao je Savčić.

Savčić kaže da je Komšić imao saborce koji su rođeni u raškoj oblasti, Makedoniji, Albaniji, na Kosovu.

“Ko je bio prvi komandant muslimanske vojske u BiH i da li je rođen u BiH? To je bio Sefer Halilović koji nije iz BiH. O čemu onda Komšić priča?”, upitao je Savčić.

On je istakao da je došlo vrijeme da se mora braniti istina o proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

 

Izvor:(Mondo.ba)Ostavite komentar: