Ketlin Kavalek je nova šefica Misije OSCE-a u BiH

Bivša zamjenica pomoćnika sekretara Biroa za evropska i evroazijska pitanja pri američkom Stejt departmentu, ambasadorka Ketlin Kavalek (Ketlina Kavalec) imenovana je za novu šeficu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a dužnoš će preuzeti 24. septembra 2019. godine.

Ambasadorka Kavalec je obnašala više diplomatskih dužnosti. Između ostalog, bila je direktorica Odsjeka za ruska pitanja pri Birou za evropska i evroazijska pitanja, te zamjenica stalnog predstavnika i zamjenica šefa Misije SAD pri UNESCO-u u Parizu.

Ona je obnašala i funkciju zamjenice koordinatora za američku pomoć Evropi, Evroaziji i Srednjoj Aziji, te dužnost direktorice Odsjeka za prevenciju konflikta pri Uredu koordinatora za obnovu i stabilizaciju.

Njene inostrane dužnosti obuhvataju službu na različitim lokacijama, kao što su Rusija, Ukrajina, Rumunija i Brazil. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja Stejt departmenta, kao i nagradu predsjedničkog ranga.

Ambasadorka Kavalek diplomirala je političke nauke na Univerzitetu “Berkeley” u Kaliforniji, a magistrirala vanjske poslove na Univerzitetu “Georgetown”.

Kako prenosi Avaz.ba, njeno poznavanje stranih jezika uključuje jezike Bosne i Hercegovine, te ruski, francuski, španski, portugalski i rumunski jezik. Udata je i ima troje djece.

 Ostavite komentar: