Još jedan pogrešan potez i raspad Bosne! Dodik matirao Izetbegovića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne samo da je referendum o samostalnosti Republike Srpske (RS) vezao za moguću inicijativu najznačajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) o promjeni imena ovog entiteta, već i za moguću odluku o priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

On je izjavio da će Srpska sprovesti referendum o nezavisnosti, ukoliko inicijativa SDA samo dođe do Ustavnog suda, dok je sa druge strane naglasio da će se, ako Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, i RS pozvati na to pravo.

Prema Ustavu bivše Jugoslavije, njeni konstitutivni narodi su imali pravo na samoopredeljenje, naglašava politički analitičar Dragomir Anđelković. To je pravo, dodaje on, bilo starije od prava republika.

Srpski narod u RS je to pravo naslijedio i, prema Anđelkovićevim riječima, ima pravo na samoopredeljenje. Sa druge strane, Albanci kao nacionalna manjina to pravo nisu imali. Sadašnji status Kosova proizilazi, kako Anđelković kaže, iz agresije i okupacije.

„Ako danas zbog nekakvog pragmatizma, nekakvog računa dođemo do takvog rješenja koje nazivamo kompromisom i dio Kosova dobije nezavisnost (podrazumijeva se da dođe do podijele) i da taj dio Kosova sutra može da uđe u UN, bilo bi potpuno neshvatljivo da RS, koja baštini konstitutivnost srpskog naroda, ne dobije isto pravo. Mislim da je Dodikov stav krajnje racionalan — ne može se rješavati albansko pitanje, ako se ne rješava srpsko pitanje, a ključ srpskog pitanja danas je u RS“, decidiran je Anđelković.

Otuda, prema njegovim riječima, proizilazi da bilo kakav sporazum, koji podrazumijeva podjelu Kosova i pravo Albanaca da na njegovom djelu, ovaj put legalno, konstituišu svoju državu, mora da podrazumijeva i pravo RS na samoopredeljenje. Ako zapadni faktor to nije spreman da prihvati, RS ima moralno pravo da traži zaokruživanje svoje državnosti, zaključuje Anđelković.

Na Dodikove izjave o osamostaljenju RS i poređenju ovog entiteta sa Kosovom mogu se očekivati žučne reakcije kako dijela međunarodne zajednice, tako i bošnjačkih političara, kaže analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara. I sâm Dodik je izjavio da očekuje takve reakcije, podseća Kozomara.

„Ono što Dodik nije rekao, ali je ustavna činjenica, jeste to da je RS upisana u Ustav BiH i Ustavni sud ne može da se bavi odredbama Ustava. Ustavni sud je nadležan da štiti Ustav i bilo bi smiješno da se prihvati inicijativa Izetbegovića i da Ustavni sud o tome raspravlja. Svaki pravnik u BiH zna da je to nemoguće“, kaže Kozomara.

Slična situacija dogodila se 2005, kada je tadašnji predstavnik Bošnjaka u Predsjedništvu BiH Sulejman Tihić želio da podnese inicijativu za promjenu imena RS, podseća Kozomara. Tihić je povukao inicijativu, pošto su mu pravnici objasnili da je Ustavni sud BiH nadležan za zaštitu, a ne za promjenu Ustava.

„Dakle, vjerovatno je da to neće ni doći pred Ustavni sud, a ako dođe, Ustavni sud će to odbaciti. RS je međunarodno priznata kao entitet u BiH, isto kao što je Kosovo priznato kao autonomna pokrajina Srbije. Znači, paralela je sasvim logična. Ako međunarodna zajednica ili stotinu članica UN mogu da priznaju Kosovo, ne vidim razlog zašto i RS ne bi postupila na isti način“, smatra Kozomara.

Dodik stavovima prema Kosovu i statusu RS u okviru BiH artikuliše volju velike većine građana RS, dodaje Kozomara.

„On tu nimalo ne griješi. Podsećam samo da su predstavnici svih opozicionih stranaka bili na sastanku sa Dodikom kada je Izetbegović nedavno najavio inicijativu za promjenu imena RS i da su se svi složili da u tom slučaju RS treba da provjeri svoj status u BiH referendumom“, naglašava Kozomara.

On, kako kaže, čak ne vjeruje da će SDA uopšte dostaviti inicijativu, a ako je dostavi, ne vjeruje da će je Ustavni sud prihvatiti, pa zato neće biti ni referenduma o otcepljenju RS. Što se tiče Kosova, RS će se ponašati u skladu sa interesima Srbije, predviđa on.

Srbija ne može da podrži RS u postupku otcepljenja, jer bi se na taj način automatski odrekla Kosova. Konačno rješenje kosovskog pitanja biće i put za konačno rješenje statusa RS u BiH, smatra Kozomara.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 

Ostavite komentar: