Izetbegović, Komšić i Radončić zajedno protiv Republike Srpske

Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH juče je odlučilo da će ova stranka biti dio vladajuće koalicije na nivou BiH i FBiH.

Odluka SBB-a dolazi u vrijeme kada je i dalje potpuno neizvjesno kada će biti formiran novi Savjet ministara. Jačanje bošnjačke koalicije garant je da će formiranje izvršne vlasti biti uslovljavano usvajanjem Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, odnosno aktiviranjem MAP-a.

Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović izjavila je da su “sloga i partnerstvo ono što SBB bira u ovom trenutku”, a sve se dogodilo nakon što je Predsjedništvo SDA uputilo otvoreni poziv SBB-u da uđe u vlast sa ovom strankom i DF-om na nivou institucija BiH i FBiH. Na pitanje da li će Fahrudin Radončić biti ministar bezbjednosti BiH, Arapovićeva je kazala da odluka nije donesena i da će SBB u narednom periodu odlučiti koga će poslati u Savjet ministara BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je političko Sarajevo smišljeno pokrenulo, odmah nakon izbora, priču o MAP-u da bi se onemogućilo formiranje vlasti. On je napomenuo da je već mjesecima poznato da je SBB dio vladajuće koalicije, da su sve vrijeme očigledno sinhronizovano odugovlačili, te podsjetio da je već kod prvih razgovora traženo Ministarstvo bezbjednosti za lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

– To govori o tome da je manipulacija u tom pogledu smišljena, mada meni nije jasno šta je cilj i zašto je to dobro što oni sedam mjeseci onemogućavaju primjenu rezultata izbora – rekao je Dodik.

On je istakao da je to odugovlačenje na štetu BiH, koja je za ovo vrijeme izgubila delegaciju u Savjetu Evrope, da parlament ne radi, a da je samo Predsjedništvo BiH nastojalo da riješi neka pitanja.

– Evropa je veoma jasno rekla da nema uslova za formiranje vlasti. Dakle, MAP nije uslov za formiranje vlasti – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, MAP bi trebalo da bude zajednički program, jer ne postoji nacionalni, ni državni.

– To je napravljeno od prethodnog ministarstva, tu je svašta predviđeno, između ostalog i reforma policije. Obaveze koje se traže su potpuno urušavanje ustavnih prava Republike Srpske, to se naravno nije moglo prihvatiti – naveo je Dodik.

Dodik je naveo da time što se preda plan, to znači da ste opredijeljeni za put ka članstvu u NATO-u, te ponovio da Srpska jeste za saradnju sa NATO-om, ali ne želi članstvo. On je rekao da poziva NATO da napravi plan neke saradnje u okviru Partnerstva za mir i dogovori šta bi moglo ove godine da se radi.

– Ako se išta pošlje prema NATO-u mora da sadrži rečenicu da to nije odluka o članstvu, niti preferira članstvo, niti prihvatanje MAP-a, da se ne bi moglo spekulisati – istakao je Dodik.

Ostaje uslov

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović rekao je za “Glas Srpske” da je SDA činila sve da se “probosanski blok” proširi. Najavio je da će ponovo razgovarati tri lidera SDA, DF-a i SBB-a da “definišu neke stvari”.

– Očekujemo da se otkoče razgovori prije svega sa SNSD-om o usvajanju Godišnjeg nacionalnog plana (ANP). Tu je jasan stav dva člana Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića da bez dostavljanja ANP-a nema imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara – rekao je Osmanović.

 

Izvor:(Glas Srpske)Ostavite komentar: