Inckov izvještaj pred Savjetom bezbjednosti: Ukoliko BiH hoće u EU, mora uraditi ovo…

Uoči redovnog polugodišnjeg obraćanja Savjetu bezbjednostii Ujedinjenih nacija, kada će predstaviti izvještaj o statusu provođenja mira u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) posjetio je Vašington, saopšteno je iz OHR-a.

Na sastancima s vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara Filipom Rekerom (Filip Reeker), zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom (Metju) te drugim visokim zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država, visoki predstavnik je sagovornike upoznao o periodu nakon izbora, naglasivši izazove u procesu formiranja vlasti te posljedice koje je taj proces izazvao proteklih mjeseci.

– Puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jačanje institucionalnih kapaciteta BiH, uz poštivanje njihovih nadležnosti, važni su preduslovi za političku stabilnost i prosperitet BiH. Postizanje tih ciljeva i sprečavanje poništavanja dejtonskih principa omogućiće BiH da iz pozicije međunarodne supervizije krene naprijed ka članstvu u Evropskoj uniji – rekao je Incko.

Tokom boravka u Njujorku, visoki predstavnik će se sastati s nekoliko ambasadora stalnih misija pri UN-u. Obraćanje Incka pred Vijećem sigurnosti UN-a planirano je za 8. maj, kazali su iz OHR-a, prenosi avaz.ba.

  

Ostavite komentar: