Htio bi da bude lider svih Bošnjaka: Izetbegovićeva fotelja koči formiranje Savjeta ministara

Formiranje Savjeta ministara BiH zavisiće od kongresa SDA, koji bi trebao da se održi krajem ljeta, a na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo ove stranke.

Više izvora Srpskainfo ispričalo je da je upravo ovaj kongres razlog zbog kojeg lider SDA Bakir Izetbegović već mjesecima koči formiranje Savjeta ministara, te svim silama pokušava da se nametne kao lider svih Bošnjaka, jer mu je to jedina slamka da spasi vlastitu fotelju.

Kako trenutno stoje stvari u SDA mnogi članovi nisu zadovoljni Izetbegovićevim “šurovanjem” sa SNSD, a posebno ne pristaju na to da se Savjet ministara BiH formira prije nego se postigne dogovor oko MAP. Pored toga, nezadovoljni su i činjenicom da je SDA izgubio kontrolu u brojnim kantonima, posebno u Kantonu Sarajevo, koje je bilo njihov bastion.

– S druge strane Izetbegović je izgubio kontrolu i na državnom nivou zbog jake koalicije lidera SNSD i HDZ BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića, dok je na federalnom nivou kontrola u rukama lidera SBB Fahrudina Radončića i Čovića koji redovno preglasavaju SDA na sjednicama Vlade FBiH. Sve ovo je prouzrokovalo velika nezadovoljstva u stranci zbog čega Izetbegović na sve strane kalkuliše i pokušava da nađe kakvo-takvo rješenje da zadovolji nezadovoljno članstvo – tvrdi izvor.

Dodaje da iz tog razloga Izetbegović oteže i sa formiranjem Savjeta ministara BiH jer ako popusti pred Dodikom u vezi sa MAP, to će mu donijeti dosta negativnih poena i moglo bi da ga košta liderske fotelje.

Politički analitičar Esad Bajtal ističe da je logična pretpostavka da se iza blokade formiranja Savjeta ministara kriju neke krupnije stvari, koje nemaju veze sa državom i njenim interesima.

– Logična je pretpostavka da se Izetbegović plaši predstojećeg kongresa i ne smije da pravi neke nepromišljene poteze zbog kojih bi mogao da izgubi podršku članstva. Dok se ne održi taj kongres moguće je da sve ostalo visi u vazduhu – smatra Bajtal.

Slično mišljenje dijeli i član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski koji kaže da od svih stranaka koje ulaze u kombinaciju za formiranje Savjeta ministara, SDA najmanje konstruktivna.

– Od proglašenja izbornih rezultata i konstituisanja najvećeg dijela zakonodavne vlasti, čime su ispunjeni uslovi za formiranje izvršne vlasti, SDA stalno izmišlja nove izgovore zašto ne bi formirala Savjet ministara i daje nove uslove, koji su više ili manje neprihvatljivi koalicionim partnerima. Iz tog razloga mi se čini da SDA iz nekog razloga oteže sa formiranjem izvršne vlasti na državnmom nivou – ističe Sitarski.

On dodaje da je jedno od najlogičnijih obrazloženja to da Izetbegović čeka rasplet unutarstranačkih odnosa u SDA.

Sitarski ističe da treba sačekati da se završi kongres, te da će tada SDA najvjerovatnije pokazati neuporedivo konstruktivniji stav nego do sada.

Tri stranke dobijaju nove lidere

U narednih nekoliko mjeseci biće održani kongresi tri velike stranke u BiH – SDS, SDA i SDP, koje biraju novo rukovodstvo.

Za sada su poznati kandidati za buduće lidere SDS i SDP, dok iz SDA još nema zvaničnih informacija.

Kako je ranije već objavljeno, u trku za predsjednika SDS mogli bi ići Mirko Šarović, Vukota Govedarica i Milan Miličević, dok će se za fotelju SDP boriti Edin Delić, Mladen Ćavar, Nermin Nikšić i Svetozar Pudarić.

Obe ove stranke novog lidera bi trebalo da izaberu u junu, dok bi se kongres SDA trebao održati početkom septembra.

 

Izvor.(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: