HDZ BiH zatražiće neopozivu ostavku Dragana Mektića?

Tužilaštvo BiH je nakon provedenog postupka u potpunosti odbacilo navode Žurnala i ministra bezbjednosti Dragana Mektića da je SOA prisiljavala selefije da prenose oružje i podmeću ga po džamijama.

Naime, nakon što je Tužilaštvo ispitalo sve svjedoke koji se navode u medijskim napisima, uključujući i H.Č. za kojeg je Žurnal tvrdio da ga je SOA prisiljavala na prebacivanje oružja, niko od njih, uključujući i Č.H. nije potvrdio navode Žurnala.

Kao svjedok ispitan je i direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić, koji je takođe odbacio navode kao neistinite.

Takođe, Tužilaštvo je poslalo službeni upit svim relevantnim institucijama BiH o postojanju izvještaja o navedenoj aferi, za koju je Žurnal tvrdio da postoje, i sve institucije su odgovorile da takvi dokumenti ne postoje. Radi se o institucijama kao što su SIPA, OBA, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i slično.

Policijske agencije su službeno obavijestile Tužilaštvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim u Žurnalu, kao ni Savjet ministara i Predsjedništvo BiH.

Dakle, sve institucije, uključujući i OBA, odbacile su pisanje Žurnala kao lažno, te su lažnim proglasile i izjave ministra Mektića.

Ključno pitanje je sada zašto je Žurnal svjesno lagao i obmanuo javnost i zašto je napravio ogromnu štetu ugledu Hrvatske i ugrozio protivterorističke aktivnosti, ne samo Hrvatske već i Evrope.

U jednom dijelu, Tužilaštvo BiH navodi da ima još otvorenih pitanja koja se tiču drugih država (jer se istraga fokusirala samo na svjedoke i institucije iz BiH) te da će to rješavati putem međunarodne pravne pomoći.

U tom je smislu direktor SOA javno najavio da je ova agencija, za potrebe istrage u BiH spremna da deklasifikuje svoje dokumente da bi se potvrdilo da Žurnal i Mektić ne govore istinu, prenosi RTRS.

 

Ostavite komentar: