HDZ BiH reagovao na izjave Džaferovića: Udar na temelje BiH, vraćanje u prošlost i prijetnja svim Hrvatima

Hrvatsko vijeće odbrane odigralo je nepobitno važnu ulogu u očuvanju teritorijalnog integriteta i odbrani Bosne i Hercegovine, saopštili su danas iz HDZ-a BiH reagujući na izjave člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

– Osporavanje legitimne sastavnice Oružanih snaga od strane sadašnjeg člana Predsjedništva BiH, a tadašnjeg zapovjednika OSA-a udar su na temelje BiH, ali i suživota, istorijskih vrijednosti i identiteta Hrvata. Istupi Šefika Džaferovića temeljeni na promovisanju zapaljive retorike i negiranju istorijskih činjenica, nadomjestak su dezorijentiranom političkom djelovanju koje se oslanja na promovisanje provokacija, radikalizma i populizma – naveli su iz HDZ-a.

Oni su istakli kako su “pokušaji degradiranja i proglašavanja HVO-a zločinačko-agresorskom vojskom u suprotnosti su s istinom o Bosni i Hercegovini”.

– HVO se borio za domovinu BiH u kojoj će svu narodi i građani biti ravnopravni i slobodni. Sudeći prema izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH isti je očito još zarobljen u prošlosti i to onom kakvom je Bošnjaci žele ispisati. Bošnjački politički predstavnici iz SDA i oni okupljeni oko SDA još jednom jasno demonstriraju nastojanja da svakodnevno vrše nasilje nad konstitutivnim narodom kao i Bosnom i Hercegovinom, tražeći nove povode za daljnju destabilizaciju – stoji u saopštenju HDZ-a BiH.

Naveli su i kako je prema popisu iz 1991. godine u opštini Bugojno živjelo je 15.993 Hrvata, a nakon ratnih sukoba i agresije ostalo je svega 1.374 Hrvata – ubijeno je 120.

– Armija Bosne i Hercegovine i mudžahedini kao njen sastavni dio činili su zločine nad Hrvatima u Bugojnu. S ciljem etničkog čišćenja, Hrvate se masovno mučilo, proganjalo i ubijalo. Tada etnički očišćeno od hrvatskih stanovnika, u Bugojnu su uništeni i znakovi hrvatskog naroda i katoličanstva. Tim zločinima Armije BiH upravljao je zvaničnik SDA, Dževad Mlaćo – saopštili su iz HDZ-a BiH.

Oni su optužili Džaferovića da je kao “potpisnik dokumenata za dobijanje državljanstva BiH, pomagao svjetski poznate teroriste, radikaliste i mudžahedine, koji su učestvovali u jednom od najvećih svjetskih terorističkih napada u kojima su stradali nedužni ljudi”.

– Kao takav, ne može predstavljati državni vrh BiH kojemu cilj treba biti bolja budućnost, mir, suživot za narode i građane BiH, kao ni samu domovinu. HDZ BiH osuđuje iznesene neistine i izražava zabrinutost povodom korišćenja ovakve opasne i zapaljive retorike, te još jednom poziva čelnike SDA i bošnjačke političke predstavnike da se okrenu budućnosti zajedno sa svojim susjedima i partnerima – saopćeno je.

HDZ BiH je pozvao političke predstavnike da svojim radom dokažu opredijeljenost za mir, stabilnost i napredak, koji se mogu ostvariti jedino kroz reformske procese, ravnopravnost i euroatlantske integracije

 

Izvor:(Avaz.ba)Ostavite komentar: